Başarısız İnsanların 9 Ortak Özelliği

strateji Apr 24, 2022

Başarılı olmayı, hayallerimize kavuşmayı hepimiz isteriz. İstemek başarmanın yarısı olsa da diğer yarısı için bazı temel özelliklere sahip olmak gereklidir. Evren sadece isteklere cevap veren bir mekanizmayla işlemez. Bazen farkında bile olmadan geliştirdiğimiz alışkanlıklar, karakter olarak benimsediğimiz özellikler başarımızın önündeki en büyük engeli oluştururlar. Eğer siz de iş hayatında nasıl başarılı olabilirim diye merak ediyorsanız, gelin bu videoda başarısız insanların ortak yönlerinden söz edelim ve başarıya giden yolda kaçınmanız gereken özellikleri görelim.

 

  1. Olumsuz bir zihniyete sahip olmak

Olumsuz bir zihniyet, başarısız insanların en temel özelliğidir. Başaramamak konusunda öylesine kararlıdırlar ki çaresizlik onlar için son derece olağan görünür. Negatif olana odaklı bir zihin durumu atacağımız adımlardan korkmaya ve yerimizde saymaya neden olur. 

 

  1. Aşırı duygusal olmak

Duygular başarı yolunda son derece önemlidir, elbette onları tanımayı ve aşmayı bildiğimiz sürece. Karar verici mekanizma olarak duygulara güvenmek, attığımız adımlarda duygusal davranmak çoğu zaman bizi yanlış yönlendirir. Başarısız insanlar, duygularını aşmak konusunda yetersizdir. Geçmişten gelen episodik anıların gölgesinde yaşar ve şimdinin gerçekliğinden uzaklaşırlar. Duyguların esiri olduğumuzda öznel bakış açısına hapsoluruz. Bu da bizi nesnellikten, yaşamın bize sunduğu olasılıkları kucaklamaktan alıkoyar. 

 

  1. Hayat amacını bilmemek

Hayat amacımız, o büyük “Neden?” sorusuna cevap verebilmekle ilgilidir. Başarısızlık ise bu soruyu pas geçer. Hayat amacımız belirsiz olduğunda, hayatta bulunduğumuz noktayı ve nereye doğru gideceğimizi bilemeyiz. Bazen atalete kapılıp hareketsiz kalır, bazen de dış koşullar tarafından oradan oraya sürükleniriz. Sonucunda kendimizi hiç de olmak istemediğimiz durumlara hapsolmuş bulabiliriz.

 

  1. Strateji üzerine çalışmamak

Hedeflerimize yönelik stratejiler belirlemek başarıya giden yolda emin adımlarla ilerlememizi sağlar. Başarısız kişiler ise belirli bir strateji oluşturmakta zorlanırlar. Bu durumda ileriyi göremez ve birkaç adım sonrasında ne yapacaklarını bilemezler. Belirli bir plana sadık kalmamak, her hatada sürekli başa dönmeye neden olur. Sonunda hayal kırıklıklarından yorulur ve vazgeçerler. 

 

  1. Odaklanamamak

Odaklanmak hayatta değer verdiğimiz alanlarda hızlı bir şekilde ilerlememizi sağlar. Kararlı ve disiplinli bir şekilde hedefe doğru ilerlemek odaklanma becerimize bağlıdır. Odağımız neyse, beynimiz o konudaki bağlantılara öncelik verir ve ilgisiz bağlantıları da ortadan kaldırır. Bu sebeple odağı net kişilerin, ilerlemek istedikleri konularda akıllarına diğerlerinden daha fazla sayıda yaratıcı fikirler gelir. Böylece hedeflerine doğru daha kolay ilerlerler. Başarısız kişiler, odağını çok çabuk kaybeden insanlardır. Projelere gereken özeni göstermeden çok çabuk sıkılır ve bir projeden diğerine geçerler. Sonunda elde kalan ise birçok yarım proje ve yorgun bir zihindir. 

 

  1. Ertelemek

Ertelemek pek çok insan için bir sorun teşkil eder. Bu sorunu aşmak ise başarının anahtarlarından biridir. Yaşamda ilerlemek için yapılması gereken bir işi doğru zamanda tamamlamak ve sıradaki adıma geçmek gerekir. Sürekli erteleme, yapılacak işlerin çığ gibi büyümesine rağmen bizim yerimizde saymamıza neden olur. Sonunda hayalini kurduğumuz proje, asla altından kalkamayacağımız bir yüke dönüşür. 

 

  1. Eleştiriye kapalı olmak

Hepimiz yaptığımız işte, kurduğumuz ilişkilerde mükemmel olmak isteriz. Ancak insan hata yaparak öğrenir. Bize hatalarımızı gösteren insanlar -bazen acımasızca da olsa- aslında bize en büyük iyiliği yaparlar. Aldığımız eleştirileri yapıcı bir şekilde değerlendirip bir sonraki adımımız için ders çıkardığımızda gelişiriz. Başarısız kişiler eleştirilerin kıymetini bilmez, bunları duygusal açıdan değerlendirir ve incinirler. Bu da ilerlemenin önünde aşılması zor bir engel teşkil eder. 

 

  1. Başkalarını suçlamak

Sonuçları ne olursa olsun eylemlerimizin sorumluluğunu almak bizi başarıya götüren önemli bir davranış biçimidir. Başarısız insanlar başarısızlıklarının sorumluluğunu alamayan kişilerdir. Hayatta karşılaştıkları zorluklar ve yetersizlikler nedeniyle sürekli başkalarını suçlarlar. Bu durum, kurban psikolojisini körükler ve kendimizle ilgili büyük yanılgılara kapılmamıza neden olur. Kendimizi yanılsamadan örülü bir dünyaya hapsettiğimiz için gerçekleri görmemiz ve gerekeni yapmamız imkânsız hale gelir. Böyle bir durumda tekrar tekrar aynı sorunlarla karşılaşmak kaçınılmazdır. 

 

  1. Kendini tanımamak

Her insan farklıdır. Hepimizin iyi olduğu ve yetersiz olduğu alanlar vardır. Kendini tanımak, artı ve eksi özelliklerini fark etmeyi, ne yapıp ne yapamayacağını bilmeyi gerektirir. Hangi konuya eğilimliyiz? Yeteneklerimiz, değer verdiğimiz alanlar hangileri? Hangi alanda parlıyoruz ve hangi alanda zorlanıyoruz? Bu sorulara cevap vermek başarılı bir insan olmak için esastır. Başarısız insanlar, kendileriyle yüzleşme konusunda sıkıntı yaşarlar. Kendilerine açılmayacak kapıları zorlar, iyi olabilecekleri alanları ise es geçerler. Sonunda inşa ettikleri hayat kendilerini yetersiz hissettikleri bir mutsuzluk kaynağına dönüşür. 

Sevgili arkadaşlar; benim görevim hayatın her alanında ilerlemek isteyenleri desteklemek ve bildiklerimi onlara harfiyen öğretmek. Yaşamda ustalaşmanın sırlarını bilen bir eğitmen olarak amacım bu konuda size yardımcı olmak. Sizler de yaşamı ustaca yaşamak istiyor ve bu konuları merak ediyorsanız lütfen soru ve yorumlarınızı bizimle paylaşın. 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.