Boşluk Hissi Nasıl Geçer? Neden Olur

amaç zihin Nov 12, 2023

Boşluk hissi tanımlamakta zorluk çekilen bir hissizliği ifade etmek için kullanılır. Yalnızlık, terk edilmişlik, boş vermişlik gibi hislerin yanı sıra kişinin herhangi bir şeye ilgi duymaması, memnuniyetsiz hissetmesi gibi bir duygu durumunu boşluk hissi olarak tanımlamak mümkün.

 

İçinizde tüm iyi duyguları yutan bir delik olduğunu mu düşünüyorsunuz? Büyük haberleri karşılarken sadece zorunlu bir tebessüme mi sahipsiniz? Ne yaparsanız yapın günün sonunda kendinizi yalnız, sıkılmış, boş vermiş mi hissediyorsunuz? Tam olarak boşlukta hissetmek nedir bunu yaşıyorsunuz.

 

Boşluk Hissi Nedir?

 

Duygusal hissizlik olarak da tanımlanabilen boşluk hissi kişinin içsel ıssızlığı anlamına gelir. Neşe, umut, inanç, memnuniyet gibi duyguların yok olması ve anlamsızlaşması sonucunda ortada kalan hissizlik hali, boşluk hissidir. Boşluk hissi ile birlikte gelen duygular ise depresyon ve yalnızlık içerir. Endişeli, tatminsiz, mutsuz, enerjisiz kısacası sürekli depresif bir ruh hali içinizdeki boşluk hissine işaret eder.

 

Boşlukta Olma Hissi Neden Olur?

 

Boşlukta hissetmenin pek çok farklı nedeni olabilir. Boşluk hissi zihinde meydana gelen bir durum olsa da bu hissin ortaya çıkmasını sağlayan bazı fiziksel durumlar da vardır.

 

Uykusuzluk ya da uyku düzeninin bozuk olması zihinsel sağlığı olumsuz etkiler. Zihnin ve bedenin kendini şarj etmesi için düzenli ve kaliteli uykuya ihtiyacı vardır. Eğer uyku düzeniniz bozulduysa, yeterince uyuyamıyorsanız kendinizi boşlukta hissediyor olabilirsiniz. Uyku düzeninde kronik bozukluk meydana gelmesi kişinin olumsuz düşüncelere daha kolay kapılmasına ve duygusal açıdan daha kırgın olmasına zemin hazırlar.

 

Boşluk hissine neden olabilecek bir diğer fiziksel durum ise yorgunluktur. Gün içerisinde çok fazla çalışmak, zihnin çok dolu olması ve kişinin ne kadar uyursa uyusun dinlenmiş hissedememesi de bir noktadan sonra boşluk hissine neden olur. Kendini tükenmiş hissetmeye başlayan kişilerin hayatlarında bir süre sonra sadece boşluk hissi yer bulmaya başlar. Bu kişiler mevcut yaşantılarına dair yorgunluklarını görmezden gelmeye devam ettikçe de boşluk hissi artar.

 

Boşlukta hissetmek söz konusu olduğunda elbette sadece fiziksel nedenlerden bahsetmemek gerekir. Bu hisse neden olabilecek duygusal ve zihinsel nedenler de vardır.

 

Çabuk sıkılmak ya da tatminsizlik boşluk hissine neden olabilir. İçinizde hiç dolmayan bir boşluk olduğunu hissediyorsanız sizi tatmin edecek işlerle uğraşmıyor olabilirsiniz, belki de hayat amacınızı keşfetmemişsinizdir. Tatminsizlik ve kolay sıkılmak sebebiyle boşlukta hissettiğinizi düşünüyorsanız eğer minnettar olduğunuz şeylerin bir listesini çıkarabilir, minnettarlık üzerine pratik yapabilirsiniz. Minnet etmek ya da şükretmek daha iyi hissettirir.

 

Yalnızlık

 

Özellikle uzun süreli ilişkilerin bitişi ile birlikte gelen boşluk hissi oldukça yaygındır. İlişkiler insan hayatından büyük bir yere sahiptir ve bittiklerinde derin bir boşluk hissine neden olabilir. Romantik ilişkilerin yanı sıra derin bağlar kurulmuş bir arkadaşlık ilişkisinin bitişi de yalnızlığı ve beraberinde boşluk hissini getirir.

 

Yas Tutmak

 

Kayıplar insanların kabullenmekte ve mücadele etmekte zorlandığı durumlardır. Yas tutma sürecinin bir parçası boşlukta hissetmek olarak tanımlanır. Bu süreçte kişiler için hayat bir süreliğine anlamsızlaşır. Bu esnada derin bir boşluk hissi ortaya çıkar.

 

Psikolojik Sorunlar ve Depresyon

 

Boşluk hissine neden olan psikolojik sorunların başında depresyon gelse de farklı ihtimallerin de uzmanlar tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Depresyon ile birlikte ortaya çıkan enerjisiz hissetme, boşvermişlik, kronik yorgunluk, günlük aktivitelere ilgi duymama gibi ruh hallerinin sonunda derin bir boşluk hissi ortaya çıkar.

 

Boşlukta hissetmek aynı zamanda bir savunma mêkanizmasıdır. Kişiyi çok üzen, derinden etkileyen travmatik olayların sonucunda bu duygularla uğraşmak yerine hiçbir şey hissetmemek daha konforlu ve kolay gelir. Boşlukta hissetmek bu açıdan ele alındığı zaman mutlaka uzmanlar tarafından değerlendirilmesi gereken klinik bir semptomdur.

 

 

Boşluk Hissi Nasıl Geçer?

 

Boşluk hissinden kurtulmak istiyorsanız kendinize dönmeniz atabileceğiniz en iyi adımlardan birisidir. Boşluk hissi çoğu zaman kişinin zihinsel ya da fiziksel olarak zorluklar yaşadığı zamanlarla birlikte ortaya çıkar. Bu yüzden kişinin kendine dönmesi ve bu hissin kaynağını bulması gerekir. 

 

Kişinin kendine dönmesi için meditasyona başlaması, nefes egzersizleri yapması, günlük tutması önerilir. Bu pratikler sayesinde içsel bir yolculuğa çıkmak, anda kalmayı öğrenmek ve kendini keşfetmek kolaylaşır. Meditasyonu anda kalmayı öğrenmek için kullanırken aynı zamanda kişinin kendine odaklanmasını sağlamak için de kullanması tavsiye edilir.

 

Duygusal hissizlik nasıl geçer sorusunun bir diğer yanıtı da kişinin kendi ile barışması olarak verilebilir. Duygusal hissizliği ortadan kaldırmak için size kötü hissettiren duygularınızı yok saymak yerine onlarla barışmanız tavsiye edilir. Kötü duyguları kabullenip onlara yer açtıkça, bu kötü duyguları nasıl dönüştüreceğinizi de öğrenirsiniz. Yaşadığınız bir pişmanlığı yok saymak size boşluk hissi yaşatabilir. Bu pişmanlığı kabullenmek, pişmanlıktan ders çıkarmak ve yola devam etmek ise boşluk hissinin azalmasını sağlar.

 

Destek almak boşluk hissi ile mücadele etmenin en etkili yöntemlerinden birisidir. Bu desteğin her zaman profesyonel olması gerekmez. Kendinizi yakın hissettiğiniz, sizi yargılamayacağını bildiğiniz, güvendiğiniz insanlarla zaman geçirmeye ve onlara kendinizi açmaya çalıştığınız zaman boşluk hissinin yerini önce bir rahatlama sonrasında ise daha olumlu hislerin aldığını görebilirsiniz.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.