İnsanoğlu hep daha iyi, daha mutlu, huzurlu ve sağlıklı yaşama arzusu ve arayışı içindedir. Ancak bu arzularına erişmiş insan sayısı nedense çok ama çok az seviyelerde. Şöyle bir etrafımıza baktığımızda özellikle sağlık problemi yaşayan, kilo ve kilonun getirdiği hastalıklardan bitap düşmüş, huzursuz ve mutsuz insanların sayısının çok olduğunu görüyoruz. Ancak maalesef bunların sayısının her geçen gün arttığına şahit oluyoruz.
Peki, bu sorunların üstesinden gelmek için günübirlik çözümler mi bulmalıyız yoksa kökten bir değişiklik mi yapmak gerekiyor? Acaba dengeli beslenme isminde neden denge kelimesi yine ve yeniden karşımıza çıkıyor? Denge kelimesini bu kadar önemli kılan ne? Sağlıklı ve huzurlu olabilmek için nasıl beslenmeli, hangi alışkanlıklarımızda değişiklikler yapmalıyız? Gelin bu yazımızda hep birlikte bu soruların cevaplarını arayalım…
Beni takip eden ve yazılarımı okuyup eğitimlerimi alan herkes “denge” kelimesine verdiğim değeri çok iyi bilir. Denge olmadan, yapılan hiçbir şeyin asıl kıymeti bilinmez, keyif alınmaz, huzur bulunmaz. Denge olacak ve dengenin farkında olunacak ki yaşananlara verilen tepkiler değişsin. Daha mutlu ve huzurlu yaşanabilsin. Bugün beslenme konusuna değineceğiz. Yaşamın diğer tüm alanlarında olduğu gibi, beslenme konusunda da en önemli şey yine dengedir.
Aşırılıklar ve dengesiz yaşam tarzı her zaman yıpratıcıdır, zararlıdır, hastalık sebebidir. Beslenme konusunda da sizlere farklı bir şeyden bahsetmeyeceğiz aslında. Beslenme esnasında da hiçbir zaman aşırıya kaçmamaya dikkat edilmesi, herkesin temel prensibi olmalıdır. Çünkü beslenmeye yönelik kötü alışkanlıklar veya aşırıya kaçmalar sevgi, bilgelik ve dengeye değil, korku ve suçluluğa dayanmaktadır.
Denge üzerine yazdığımız yazılarda veya You tube çalışmalarımızda hep şunu görürsünüz:
Değerlerinizle ve hayat amacınızla hizada yaşadığınızda, yaşam enerjinizi maksimum kullanmak adına daha dengeli ve bilgece seçimler yaparsınız.
Başkalarının değerlerine göre yaşamaya çalıştığınızda ise, tatminsiz ve kaybolmuş hissettiğiniz için, yanlış ve dengesiz seçimler yaparsınız.
Bu yaklaşımı beslenme açısından incelediğimizde ortaya şu sonuç çıkıyor:
Beslenme şeklimiz ve beslenmeye yüklediğimiz anlam, bizim kendi anlam noktamızı bulup bulmadığımızla ilgilidir. Başkalarının değerlerine göre yaşamaya çalışan kişiler, tatminsiz ve kaybolmuş hissettiği için, yanlış ve dengesiz beslenme alışkanlıklarına sahip olur.
Neden yemek yeriz sizce? Yaşamak için mi, doymak için mi? Nedir bizi yemek yemeye iten sebepler?
Hayat amacını bulmuş ve değerleriyle hizada yaşayan insanlar, yaşamlarını devam ettirebilmek için yemek yerler. Kaybolmuş ve değerlerinden kopuk kişiler ise yemek yemek için yaşarlar.
Yemek ile diğer bazı bağımlılıklar arasında çok da fark yoktur. Yemek de diğer bağımlılıklarda olduğu gibi, yaşamından tatmin olmamış insanların bazı duygularını bastırma şekli olabilir.
Bazı kişiler, daha az yeseler de yemek aramazlar, öyle değil mi? Bir işle uğraştığınızda, bir şeyi gerçekleştirmek için çabaladığınızda aklınıza yemek gelmediği durumlarla çok sık karşılaşıyorsunuz değil mi?
Evet, sevgili okurlarım, hayat amacı ile bağlantıda bir kişinin aklına en son gelen şey yemektir. Hayat amacı ile bağlantısı kopmuş, kaybolmuş kişinin ise aklına ilk gelen şey…
Peki, neleri, nasıl yiyelim? Bugüne kadar kökleşmiş, alıştığımız ve benimsediğimiz beslenme alışkanlıklarımızı değiştirelim mi?
Bizler, bir an önce daha iyi ve dengeli beslenme ya da benim tabirimle “bilgece beslenme” yöntemlerini algılamalıyız. Bilgece yeme şekilleri; “vitamin ve mineral açısından zengin, bize iyi gelen ve enerji veren yemekler yemek” olarak da tanımlanabilir.
Bağırsaklarımızın sağlığının bozulması ve bedenimizdeki enflamasyon, stresin ana sebeplerinden biridir. Bedenimizi aşırı strese sokan tüm gıdalar, diğer yandan enerjimizi de düşürecek, kendimizi kötü hissetmemize neden olacak ve bizi kendimizi gerçekleştirebilmekten alıkoyacaktır.
Değerleriyle hizada yaşayan kişiler, bu durumun olmasını asla istemezler. Bu nedenle, kendilerine iyi gelen, enerji veren ve yaşamlarına maksimum seviyede devam edebilmelerini sağlayacak gıdalar tüketir ve her zaman dengeli beslenirler.
Özellikle şekerli ve aşırı yağlı gıdalar, beyin kimyamızı değiştirmektedirler. Bu tip gıda maddeleri, aşırı yeme alışkanlığını tetiklerler. Buna HEDONİK AÇLIK denir. Hedonik açlık, bedenimizin ihtiyacı olmadığı halde hissedilen açlık durumu olarak tanımlanabilir. Tüm insanlığın başına bela olan obezitenin ana sebeplerinden biri de budur.
Normalde açlık durumumuzu hipotalamus yönetir. Bunu leptin ve ghrelin üretimi ile yapar. Leptin, dopamin salgısını düşürerek, ghrelin ise arttırarak dengede tutar. Ancak şekerli ve yağlı besinler yediğimizde, dopamin salgısının dengesi, aynen kumar oynayan veya kokain bağımlılığı olan insanlarda olduğu gibi bozulur.
Eğer kilo probleminiz varsa, bunu beslenme şeklinizi değiştirmediğiniz müddetçe aşamazsınız. Lütfen sadece hareketi arttırmanın veya spora gitmenin kilo sorununu aşmak için yeterli olmayacağını bir an önce anlayınız. Kilo problemlerinden kurtulmak için beslenme alışkanlıkları ve yaşam şeklinin tamamen değişmesi gerekecektir.
Sebze, meyve, tam buğdaylı ürünler, zeytinyağı, kuruyemişler ve Ege tarzı olarak bildiğimiz beslenme şekli inflamasyonu azaltır. Bu tür gıdalar yediğimizde, tam da bu nedenlerle kendimizi daha iyi, daha dengeli hissederiz.
Genel olarak, insanların şekerli ve yağlı gıdalar tüketmesi, aşırı kahve, tuz, alkol veya uyuşturucu kullanması değerleriyle hizada yaşamadıkları zaman olur. Bizler, tatmin edici bir yaşam deneyimi yaşadığımızda mutlu ve huzurlu oluruz. Böyle bir durumda hayatımızda ne olduğundan bağımsız bir biçimde tok, dengede ve doygun hissederiz. Bunun için, beslenme konusunda da diğer alanlarda olduğu gibi daha bilgece, sevgi dolu ve sağlıklı seçimler yaparız.
Sevgili takipçilerim…
Bizler; değerlerimizle ve hayat amacımızla hem hizada hem de tatmin edici bir yaşam yaşıyorsak beslenme seçimlerimiz de bunun yansıması olarak değişir. Bu nedenle, Mucize Kursu’nda öğrendiğiniz metotları eksiksiz ve düzenli uygulamanız hepiniz açısından çok çok önemlidir.
Dengeli beslenme, sağlıklı yaşam için en önemli kriterlerden biridir. Dengeli beslenmek ile birlikte kilo vermek ve daha huzurlu bir yaşam mümkün olur. Bunun için yemek alışkanlıklarını değiştirmek gerekli ve önemlidir.
Sağlıkla kalın…
50% Complete
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.