Doğru Nefes Almanın Önemi ve Faydaları

Uncategorized Nov 12, 2023

Nefes almak gün içerisinde her an gerçekleştirdiğimiz ancak üzerine hiç düşünmediğimiz bir eylemdir. Oysa üzerine hiç düşünmediğimiz bu eylemin yaşantımız üzerinde inanılmaz bir etkisi var. Çok az insan nasıl nefes aldığına dikkat eder. Doğru nefes almak stresi azaltmak, günlük endişelerden kurtulmak gibi değerli faydaları sunar. Doğru nefes almanın önemi ve nefes alma teknikleri hakkında detaylı bilgi vermeden önce nefes alma sürecini ele alalım.

 

Nefes Alma Süreci

 

Doğru nefes almanın yararlarından faydalanmak için nefes alma süreci ile ilgili biraz detaylı bilgi sahibi olmak gerekir. Bu sayede nefes almanın önemini daha net bir şekilde anlarız. Nefes alma sürecinde etkin olan üst solunum yolu ve alt solunum yolu, doğru nefes almak için tanınması gereken vücut bölümleridir.

 

Burun, ağız, farenksten bronşlara kadar üst trakea olarak adlandırılan yapılar akciğerlere havanın girişinden ve akciğerlerden çıkan havanın dışarı atılmasından sorumludur. Trekea, bronşlar, bronşiyoller, akciğerler göğüs kafesi ve diyafram tarafından korunan, kana oksijen pompalamaktan sorumlu organlardır. Nefes alırken göğüs genişler, diyafram kasılır, akciğer içerisindeki basınç düşer ve hava içeri doğru pompalanır. Nefes verirken interkostal kaslar gevşer, göğüs hacmi azalır ve içerideki basınç artarak hava dışarı atılır.

 

Spor yaparken yüksek performans elde edebilmeniz için yeterli oksijenin kan dolaşımına dahil olması gerekir. Bunun için akciğerlere daha fazla hava gönderebilmek için üst solunum yollarını çalıştırmak, daha fazla oksijen için de akciğer kapasitesini artırmak yani alt solunum yollarını çalıştırmak gerekir.

 

Doğru Nefes Alıp Vermenin Faydaları

 

Nefes alma sürecinde de fark edileceği üzere doğru nefes almak vücuda yeterli oksijen sokmayı ve tüm sistemlerin sorunsuz şekilde çalışmasını sağlar. Bunun yanı sıra doğru nefes almanın yararları saymakla bitmez demek de hatalı olmaz. Gelin doğru nefes alıp vermenin faydaları hakkında biraz detaylara inelim.

 

Bağışıklığı Güçlendirir

 

Doğru nefes almanın yararları arasında lenf dolaşımını teşvik ettiği vücuttaki kanın temizlenmesine yardımcı olmak vardır. Sağlıklı bir lenf sistemi bağışıklığın güçlenmesini sağlarken bir yandan da hücrelerin durumunu iyileştirir.

 

Metabolizmayı İyileştirir

 

Doğru nefes alındığı zaman vücuda giren oksijen miktarı da artar. Oksijen yağın parçalanmasına yardımcı olurken insan vücudundaki metabolik süreçlerin de iyileşmesine yardımcı olur. Akciğere ne kadar çok oksijen girerse metabolik süreçler o kadar iyileşir.

 

Doğru nefes alarak diyaframın kapasitesini ve işleyişini desteklemek mümkündür. Daha iyi çalışan bir diyafram akciğerlere, kalbe ve altındaki sindirim organlarına masaj yapar ve bu organlara kan akışını artırır.

 

 

Stresi Azaltır

 

Doğru nefes alıp vermenin faydaları söz konusu olduğunda stres ile ilgili olanları mutlaka duymuşsunuzdur. Stresli bir anda derin nefes almak uzun yıllardır farkında olmadan yapılan bir tercih. Aslında stresle başa çıkma söz konusu olduğunda doğru nefes almanın yararları saymakla bitmiyor. Doğru nefes almak anksiyete ya da panik atak hali ile başa çıkmak için oldukça faydalıdır. Düzenli yapılan nefes egzersizleri de kişilerin strese karşı dirençlerini güçlendirir. Doğru nefes alırken kalp atış hızında değişimler meydana gelir. Klinik adıyla kalp atış hızı değişkenliği olarak ifade edilen bu durum stresle başa çıkma esnekliğinin olduğuna dair bilimsel bir göstergedir. Kalp atış hızı değişkenliğini iyileştirmek, stres direncini artırmaya yardımcı olur.

 

Omurga Sağlığını Destekler

 

Doğru nefes almak için yapılan nefes egzersizleri sayesinde nefes alma şekli değişir. Bu değişim beraberinde omurga sağlığını destekler. Alınan her doğru nefes bel disklerinin hareketini sağlarken aynı zamanda diyaframdan sırt kaslarına ve göğüs kafesine de hareket sağlar. Her doğru nefes masaj yoluyla omurga sağlığını olumlu etkiler.

 

Baş Ağrılarını Azaltır

 

Doğru yapılan nefes çalışmalarının baş ağrısına iyi geldiği bilinmektedir. Migren hastaları üzerinde yapılan klinik çalışmalarda nefes egzersizlerini içeren yoga pratiklerinin baş ağrısını azaltmaya yardımcı olduğu gözlemlenmiştir.

 

Duygusal Dayanıklılığı Artırır

 

İnsanlar gün içerisinde sık sık olumsuz duygu ve düşüncelere kapılır. Bu durum insan olmanın doğasından bir parça olarak kabul edilse de bir günün ya da daha uzun sürenin karanlıkta geçmesine neden olabilir. Doğru nefes alıp vermenin faydaları arasında belki de en değerlilerden birisi de kişilerin duygu değişimlerine yenik düşmeden, farklı olumsuz durumlara uyum sağlayabilmelerine yardımcı olmasıdır.

 

Uyku Kalitesini Artırır

 

Sağlıklı ve doğru nefes almanın değerli faydalarından birisi de uyku kalitesini desteklemesidir. Nefes egzersizleri yapar ve nefesinizi eğitirseniz uyurken sorunsuz bir şekilde burundan nefes almayı alışkanlık haline getirebilirsiniz. Bu da yukarıda da bahsettiğimiz pek çok faydayı desteklemenin yanı sıra uyku düzeninin desteklenmesine ve uyku kalitesinin artmasına yardımcı olur.

 

Nasıl Doğru Nefes Alınır?

 

Doğru nefes almanın yararları hakkında biraz bilgi sahibi olduğunuz zaman “nasıl doğru nefes alınır?” sorusunun yanıtını aramaya başlarsınız. Doğru nefes almak için pratik yapmak çok önemlidir. Bu alanda uzmanlığı olan kişilerden eğitim almanız önerilir. Doğru nefes alma pratikleri yaparken sağlığınıza olumsuz etkisi olabilecek bir hareket yapmamak için uzman desteği alabilirsiniz. Nefesin yaşam üzerindeki etkilerini derinlemesine yaşamak için doğru nefes almanın yanı sıra farklı nefes egzersizleri de yapmak gerekir. Etkileri ile yaşamınızı dönüştürecek nefes egzersizlerini öğrenmek ve nefes koçluğu desteği almak için Nevşah Enstitünün kapılarını aralamanız yeterli.

 

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.