Hayatta Amacımızı Nasıl Bulabiliriz?

amaç Nov 12, 2023

Hayatın amacı nedir?” sorusunun yaşayan insan sayısı kadar farklı yanıtı olduğunu söylemek mümkündür. Hayat hiç durmadan akıp giden bir su gibidir. Bu suyun yolculuğu ise hayatın amacıdır, suyun varacağı nokta da hayatın amacını temsil edebilir. Hayat amacı insanın yaşamında ulaşmak istediği en büyük hedef olarak tanımlanabilir. Kişinin hayat amacının olması zamanını olabildiğince verimli geçirmesini sağlarken aynı zamandan yaşamdan daha çok keyif almasında da etkili olur.  Bir insanın hayatında tek bir amacı olmak zorunda değildir. Hayat amacını adım adım ilerletmek, nihai büyük bir amaç belirlemek ve bu amaca doğru daha küçük amaçlarla plan yapmak gibi farklı seçimler mümkündür. “Hayat amacı nedir?” sorusunun milyarlarca farklı yanıtı olsa en genel haliyle bu soruyu yanıtlamaya çalışalım.

 

Hayat Amacı Nedir?

 

Yaşamdan keyif almak ve tatmin duygusunu yaşamak için bir yol haritasına ihtiyaç duyarsınız. Yönünüzü ya da yolunuzu bilmiyorsanız kendinizi kaybolmuş hissedebilirsiniz. İnsan gitmek istediği yönü bilerek dünyaya gelmediği gibi yaşam akıp giderken yönünü değiştirmek isteyebilir. Bazen bir insanın yaşam amacını 50’li hatta 60’lı yaşlarında bulduğuna da şahit oluruz. Ve bu keşif ile birlikte gelen muhteşem değişim, insanın kıskanacağı türden büyük ve özel bir değişimdir.

 

Yaşam amacını size gitmeniz gereken yolu gösteren bir rehber olarak imgeleyebilirsiniz. Yaşam amacınızı “insanlara yardım etmek” olarak tanımlıyorsanız bu amacınız size mesleğinizden yaşam şeklinize kadar pek çok farklı noktada yön gösterecektir. Doktor, sosyal güvenlik uzmanı, hemşire, yaşlı bakım uzmanı gibi insanlara doğrudan yardım edebileceğiniz bir mesleğe sahip olabilirsiniz. Eğer bu mesleklerin size göre olmadığını düşünüyorsanız dernek kurabilir, bir derneğe katılabilir ve gönüllü olarak çalışabilirsiniz.

 

Kendinizi akademik alanda başarılı olmaya adayabilir, yaşam amacınızı akademide ulaşabileceğiniz en üst basamakta görmeyi hayal ediyor olabilirsiniz. Bunun için akademik anlamda başarılı olmanın yanı sıra yabancı dil öğrenebilir, dünyayı gezebilir, alanınızdaki başarılı kişilerle tanışabilir, entelektüel anlamda oldukça donanımlı bir birey olmak için elinizden geleni yapabilirsiniz.

 

İki örnekte de belirlenen bir yaşam amacının hayatı nasıl şekillendirdiğini net bir şekilde gördük. Hayatın amacı nasıl yaşadığınızı belirleyeceği için çok önemlidir.

 

Hayat Amacı Neden Önemlidir?

 

Hayatın amacı olmadığı zaman sabah uyandığınızda yataktan çıkmak için bir nedeniniz yoktur. Hayatın amacı sadece “hayatta kalmak” olduğunda, kendini keşfetmemiş insanlar için durum genellikle böyledir, sevmediğiniz bir işte, sevmediğiniz bir sosyal çevrede ve hatta istemediğiniz bir görünümde sadece hayatı devam ettiriyor olabilirsiniz.

 

Mutlu olmadığınız, tatmin duygusunun eksik olduğu, heyecanlanmadığınız, gururlanmadığınız ya da endişelenmediğiniz bir hayatı dolu dolu yaşadığınızı söylemek zordur. Hayatın amacı bu noktada gerçekten hakkını vererek yaşadım demek için önemlidir.

 

Hayat Amacımızı Nasıl Buluruz?

 

Hayatın amacı bu kadar önemli olduğuna göre bu amacı nasıl bulacağımızı da bilmek gerekir. Hayat amacımızı nasıl buluruz? sorusunun tek bir doğru yanıtı yoktur. Yaşam amacını bulmak insanlar için çok önemli olsa da okul dersleri gibi öğretilmez. Bir sınıftaki öğrenciler arasından rastgele seçim yaparken üst üste kaç kız öğrenci seçilebileceğine dair olasılık hesabı yapmayı öğreniriz ama söz konusu yaşam amacını bulmak olduğunda nesiller arasında aktarılan genel yargılar arasında sıkışıp kalırız.

 

Yaşam amacımızı nasıl bulabiliriz sorusuna kesin bir yanıt veremesek de yaşam amacını bulmak için sorulması ve yapılması gerekenlerden bahsedebiliriz.

 

Çocukluğunuza Dönün

 

Çocukken yapmayı sevdiğiniz ne varsa hepsini liste haline getirin. Çocukken legolar ile binalar mı inşa ederdiniz, yoksa güzel bahçeler mi yapardınız? Belki inşa ettiklerinizin bir önemi yoktu siz hikâyeye odaklanmıştınız. Çocukken sahip olduğunuz tutkular yaşam amacını bulmak gibi zorlu bir görevde yol gösterici olabilir.

 

Neşenizi Takip Edin

 

Size neşe veren şeyleri düşünün, yapmaya başlayın. Gerçekten neşe verenleri hemen fark edeceğiniz için yaşam amacını bulmak için bu keşiflerden faydalanabilirsiniz.

 

Okuyun, Araştırın, İzleyin

 

“Yaşam amacımızı nasıl bulabiliriz?” sorusuna tek bir yanıt veremiyoruz, bu nedenle de pek çok farklı deneme yapmamız gerekiyor. Her amacı deneyimleyemeyeceğimize göre deneyimleyenleri gözlemleyebiliriz. Okumak, araştırmak ve izlemek pek çok farklı açıdan bilgiye ulaşmaya yardımcı olur.

 

Meditasyon

 

Açık bir şekilde düşünmek zihni rahatlatmak için idealdir. Anda kalmak, kendine odaklanmak yaşam amacı bulmaya yardımcı olurken aynı zamanda hayata dair pek çok sorunun yanıt bulmasına da katkı sunar. Düzenli meditasyon ve nefes egzersizi yaptığınız zaman kendinize daha belirgin bir şekilde odaklandığınızı görebilirsiniz. Nevşah Enstitü’de katılabileceğiniz nefes, meditasyon, farkındalık odaklı eğitimler ile yaşamınızın mucizelerini keşfedebilirsiniz.

 

Hayat Amacını Bulmak Size Ne Kazandırır?

 

Hayatın amacını bulduğunuz zaman hem kişisel hem de profesyonel yaşantınızda kendinizi çok daha iyi hissedersiniz. Yaşama dair tatmin duygusunun artmasıyla birlikte, boşa giden zamanın azalması da yaşam amacını bulan kişiler için değerli bir kazanımdır. Yaşam amacını bulmak kişisel gelişiminizde değerli bir yere sahiptir. Bu amacı bulduğunuz zaman rutinlerinizi oluşturmak, bu amaç doğrultusunda atmanız gereken adımları atmak ve yapılacaklar listenizi tamamlamak çok daha kolay ve keyifli olacak.

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.