Hedef Belirlemenin Önemi

amaç Nov 12, 2023

Hedef belirlemek başarıya giden yolda olmazsa olmazlar arasında kabul edilir. Hedefler insan yaşamanı şekillendirmek ve insanın seçimlerine, eylemlerine yön vermek noktasında büyük öneme sahiptir. Bir hedef kişisel ya da profesyonel olmasından bağımsız olarak insanın zamanını ve kaynaklarını doğru şekilde önceliklendirmesine yardımcı olur.

 

Hedef belirleme insanın daha olumlu hissetmesine yardımcı olur. Hedefi olan insanlar diğer insanlara göre daha az boşluk hissi yaşarlar. Hedefler insanların yaşamı için yol haritası oluşturmaya yardımcı olur. Bu sayede kişiler sabah uyandıkları zaman yataktan çıkmak, hayatı yaşamak ve tadını çıkarmak için daha yüksek bir motivasyona sahiptir. Tıpkı yaşam amacında olduğu gibi hedefler de kişilerin yaşamını pozitif etkiler. Hedeflerin yaşam amacından farkı daha küçük adımları temsil etmeleridir. Yaşam amacını gerçekleştirmek için çizilen yol haritasındaki her bir durak hedefinizdir. Hedef belirleme kaliteli ve hakkı verilen bir yaşam için gerekliliktir. “Hedef nasıl belirlenir?” sorusunun yanıtını kapsamlı bir şekilde ele almak için öncelikle hedef ve amaç kavramlarını öğrenelim, bu kavramlar arasındaki farklılıkları ele alalım. Sonrasında ise “hedef nasıl belirlenir?” ve hedef kriterleri neler olmalıdır gibi daha detaylı soruların yanıtlarını bulalım.

 

Hedef ve Amaç

 

Hedef ve amaç birbirlerine çok benzer kelimeler gibi kullanılsalar da hatta sözlükte eş anlamlı olarak görülseler de aralarında farklar vardır. Hayatın amacı vardır hedefi yoktur benzer şekilde varoluşun bir amacı vardır hedefi yoktur. Amaç sürekli olarak gerçekleştirmek için uğruna çalışılan kavramlar olarak ifade edilebilir. Hedefler ise bu amacı gerçekleştirme noktasında atılan adımlar, mihenk taşları gibidir. Şu an en büyük hedefinizin çevre kirliliğine çözüm bulmak, bu alanda farkındalık yaratmak olduğunu düşünelim. Çevre kirliliği ile ilgili farkındalık yaratmak için organizasyon düzenlemek, konuşmalar yapmak, öneriler sunmak, podcast ve video yayımlamak gibi adımlar da hedeflerdir. Peki amacınız nedir? Çevre kirliliğine neden çözüm bulmak istiyorsunuz? Dünyanın daha iyi bir yer olması mı amacınız yoksa çocuklarınıza temiz bir gelecek bırakmak mı? Hedef ve amaç farklı kavramlar olarak karşımıza çıksalar da amaç her zaman çok daha büyük bir hedef olarak da düşünülebilir.

 

Hedef Nasıl Belirlenir?

 

Hedef belirlemek için öncelikle net olmak sonrasında bir zaman çizelgesi oluşturmak, hedefe giden yolda verimliliği kontrol etmek için ölçülebilir kriterler kullanmak ve elbette mümkün olan bir hedef seçmek gerekir. “Hedef nasıl belirlenir?” sorusunun yanıtını verirken öncelikle bir hedefin olmazsa olmaz özelliklerinden bahsetmemiz gerekir.

 

 

Hedefin Kriterleri Neler Olmalıdır?

 

Hedef belirlerken doğru seçimler yapabilmek için belirli kriterlere dikkat edilmelidir. Doğru belirlenmemiş bir hedef günün sonunda mutsuzluğa ve hayal kırıklığına neden olur.

 

Ölçülebilirlik: Hedef belirleme noktasında hedefinizin ölçülebilir olması gerekir. Bir yılda elli iki kitap okumak, üç yıl içerisinde akademik kariyerinizde bir sonraki aşamaya geçmek, yirmi kilo vermek, sekiz ay içerisinde yeni bir dil öğrenmek, otuz gün boyunca sadece sürdürülebilir ürünler kullanmak gibi örnekler ölçülebilir hedeflerdir.

 

Ulaşılabilirlik: Hedefin gerçekleşebilmesi için uygulanabilir ve ulaşılabilir olması gerekir. Bir yıl içerisinde iki yüz kitap okumak eğer tek işiniz kitap okumak değilse ulaşılabilir bir hedef olmayabilir. Bu örnekler iki ay içerisinde yeni bir di öğrenmek, altı ay içerisinde on yeni akademik makale yayımlamak gibi gerçekleştirmesi zor hedeflerle çoğaltılabilir.

 

Uygunluk: Hedeflerinizin mevcut yaşantınıza uygun olması, kaynaklarınıza elverişli olması gerekir. Düzenli bir işiniz, çocuklarınız ve sorumluluklarınız varken bir anda Afrika’daki yardım kuruluşunda başarılı organizasyonlar düzenlemeyi hedeflemeniz sürdürülebilir ve gerçekçi değildir.

 

Anlamlı Olmak: Hedefinizin size anlam ve değer katması gerekir. Bu sayede hedefinize giden yolda her aşama kendinizi biraz daha iyi hissedebilirsiniz. İyi hissettikçe hedefe daha çok odaklanır, başarı duygusunu derinden yaşar ve özgüveninizin artışına şahit olursunuz.

 

 

Hedefe Odaklanmak Neden Önemlidir?

 

Hedef koymanın önemi hayal edilenden çok daha fazladır. Hedefi olan kişilerin zamanı çok daha etkili bir şekilde kullandığını görebilirsiniz. Bu kişiler aynı zamanda verimlidirler, her saniyelerini dolu dolu yaşamaya ve hayattan olabildiğince keyif almaya odaklıdırlar. Anda kalmak onlar için çok daha kolaydır. Çünkü hedeflerine doğru ilerlerken geçmişe takılmanın ya da geleceğe dair endişeler duymanın sadece zaman kaybı olacağını bilirler.

 

Hedefe Odaklanırken Yapılması Gerekenler

 

Hedef belirleme sonrasındaki en önemli adım şüphesiz ki hedefe odaklanmaktır. “Hedef nasıl belirlenir?” sorusunun yanıtını verdikten sonra belirlenen hedefin nasıl gerçekleştireceğine de birlikte bakalım.

 

  • Hedef belirleme sonrasındaki ilk adımınız önceliklendirme olmalıdır. Hedefinize giden yolda acil ve önemli olarak sınıflandıracağınız işleri önceliklendirin.

 

  • Detaylı bir plan yapmak olası aksaklıkları önceden görebilme fırsatı verir. Hedefiniz için detaylı planlama sayesinde zamanınızı da daha verimli kullanabilirsiniz.

 

  • Dikkat dağıtıcılardan uzaklaşmaya gayret edin, telefonunuzun bildirimlerini yeniden düzenleyin, günün her saati telefon görüşmesi yapmaya müsait olmayın.

 

  • Motivasyonunuzu korumak için hedefinizi bölümlendirin ve kendinize ufak ödüller verin.

 

  • Hedef belirleme sonrasında zihin daha yoğun bir şekilde çalışmaya başlar. Bu yoğunluğun sizi strese sokmasını önlemek için meditasyon yapmaya başlayın, günlük rutininizde nefes egzersizlerine yer vererek zihninizi ve bedeninizi rahatlatın.
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.