İlişkilerin Bozulmasının Sebepleri Nelerdir?

nefes May 18, 2023

Bugüne dek yaşadığınız ilişkiler, sizin için büyük bir önem taşır. İlişkiler, kim olduğunuzu ve ne olacağınızı şekillendirir, bu da onları son derece önemli kılar. “Bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim” atasözü bunu en iyi şekilde anlatmaktadır. 

İlişkiler bozulduğunda ve bittiğinde, o kişi olmadan hayatınıza devam etmek size çok zor gelebilir. İlişkilerinizin sona erme nedenini bilmek, kendinizi daha iyi anlamanıza ve sizin için neyin önemli olduğunu öğrenmenize yardımcı olabilir. İlişkileriniz neden bitti? Hayatınızdaki ilişkilerin bozulmamasını sağlamak için neler yapmanız gerekir? Aşağıda bunların cevaplarını bulabilirsiniz.

Güven Kaybı

Güven, bir ilişkinin önemli bir parçasıdır. Güven kaybolduğunda, geriye dönüp ilişkiyi yeniden canlandırmak son derece zordur. Başarısız bir ilişkinin en büyük göstergelerinden biri, diğer kişiye güvenememeniz ve bunun sonucunda kendinizi ona yeterince açamadığınız için kendinizi yeterince ifade edememenizdir. Güven kaybı, partnerinizden endişe duymanıza sebep olur. “Yapacağım” dediği şeyleri yapacağından emin olamazsınız. Bu da aranızda hoş olmayan bir huzursuzluk ortamı yaratır. Eğer ilişki içinde olduğunuz kişiye karşı bir güven kaybı yaşıyorsanız, bu, ilişkinin bitmesine sebep olabilir.

Yalan Söylemek

Partnerinize yalan söylemek, ona güvenmediğinizin ya da onun tarafından yanlış algılanmamak için sır saklamaya çalıştığınızın bir işaretidir. İlişkilerin bozulmasının en büyük nedenlerinden biri olan yalan, ilişkileri bitirebilir. Partnerinizin size yalan söylediğini bilmek, ona olan güveninizi sarsar. Taraflar arasında yalan olması durumunda aranızdaki eski güvenin yeniden tesis edilmesi çok zordur ve bu durum ilişkiyi bitme noktasına getirebilir. Yalan söylemek, ilişkiyi bozan bir faktör olduğundan, birlikte olduğunuz kişiye karşı güven ve sadakat duyguları geliştirebilmek ilişki için çok önemlidir.

Aşırı Sahiplenme ve Kıskançlık

Başarısız ilişkilerde genellikle kıskanç, aşırı sahiplenici ve mantıksız davranışlar sergileyen bir partner görürüz. Aşırı sahiplenme ve kıskançlık, ilişkiyi ve partnerinizle iletişim kurma biçiminizi önemli ölçüde etkileyebilir. Partnerinizin yaptığınız ve söylediğiniz şeylere kızacağını düşünüyorsanız, sorunların ortaya çıkmasını önlemek için muhtemelen ona yalan söylemeye başlarsınız. Bu tarz bir ilişki içinde bulunmak aynı zamanda zihinsel sağlığınız üzerinde de ciddi sorunlar yaratır. Zaman içinde, aşırı sahiplenici ve kıskanç davranışlar sergileyen biriyle birlikte olmayı artık istemezsiniz, bu da ilişkiyi bitirmek istemenize neden olur.

Zayıf İletişim

İlişkilerin başarısız olmasının bir diğer nedeni de partnerinizle aranızdaki iletişim eksikliğidir. İletişim, hangi tür ilişki olursa olsun, bir ilişkinin son derece önemli bir parçasıdır. İletişim eksikliği nedeniyle ihtiyaçlarınızın karşılanmadığını düşünüyorsanız, ilişkinin başarısız olması muhtemeldir. Partnerinizle aranızdaki iletişim bozulmaya başladığında, kendinizi ve duygularınızı düzgün bir şekilde ifade edemediğinizi hissedebilirsiniz. Bu da duygu ve düşüncelerinizi tamamen içinize atmanıza neden olur. Olumsuz duygular içinizde biriktikçe size zarar vermeye başlar. Aynı zamanda bu durum, ilişkiye de zarar verecektir. İletişim, üzüntü, öfke ve hayal kırıklığı gibi duyguları içinizde biriktirmeyip ifade ederseniz, sorunların çözümü daha kolay olacaktır. İyi bir ilişki, partnerinizle güven ve iletişim temeli üzerine kurulmalıdır.

Saygısızlık

Saygı eksikliği, başarısız ilişkiler hususunda göz önünde bulundurulması gereken bir diğer önemli faktördür. Partneriniz size ve hedeflerinize saygı duymuyorsa, muhtemelen yanlış kişiyle birliktesiniz demektir. Saygı eksikliği, başarısız ilişkilerin hızla aşırı derecede toksik olmasına yol açabilir ve özsaygınızı yok eder. Kendinize olan saygınızı yeniden kazanmak için de ilişkiyi bitirmekten başka çare olmayabilir. Bir ilişkiye başlarken partnerinizin size saygı duyuyor olmasına mutlaka dikkat etmelisiniz.

Fiziksel Çekim Eksikliği

Romantik bir ilişkide fiziksel çekim son derece önemlidir. Birlikte olduğunuz kişiye fiziksel olarak ilgi duymuyorsanız, ilişkinin ileride bozulma olasılığı vardır. Birlikte olduğunuz kişiyle bir hayat kurmak istiyorsanız, fiziksel çekim bu noktada önemli bir rol oynar. Fiziksel çekim eksikliği, ilişkilerin başarısızlığa uğramasında önemli bir faktör olmasa da, güzel bir ilişki için partnerler arasında fiziksel çekimin olmasında büyük fayda vardır.  

 

İyi Bir İlişki Sürdürebilmek İçin Neler Yapılmalıdır?

Başarısız ilişkilerden kaçınmak ve ilişkilerinizi güzel bir şekilde sürdürebilmek için neler yapılması gerektiğini öğrenmek, iyi ve sağlıklı bir ilişki kurmak için önem teşkil eder. İlişkilerinizi sağlıklı bir şekilde sürdürmek ve ilişkilerinizin kalıcı olmasını istiyorsanız aşağıdaki hususları dikkate almalısınız. 

Daha Üst Seviyede Bir Bilinç İçin Nefes Çalışması Yapmak

Çiftler halinde nefes çalışması yapmak, sizin ve eşinizin daha üst bir bilinç seviyesine çıkmanızı sağlayabilir. Bu şekilde, ilişki içinde olduğunuz kişinin ihtiyaçlarını daha iyi anlarsınız, aranızdaki iletişimi daha da güçlendirirsiniz ve hem kendinizin hem de ilişkinin olgunlaşmasına yardımcı olursunuz. İlişkiler için nefes egzersizlerinin çok faydası vardır ve bu tekniklerle nefes çalışmaları yapmak yalnızca daha mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürmenize yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda kendinizle eşiniz arasında daha derin bir bağ kurmanıza da olanak tanır.

Kendiniz Tanımak İçin Farkındalık

Partnerinizle güçlü bir ilişki kurmadan önce kendinizi tanımalısınız. İhtiyaçlarınızın ve hedeflerinizin tam olarak ne olduğunun farkına varmalısınız. Farkındalık ile içsel benliğinizin kilidini açabilirsiniz. Kendinizi ve ihtiyaçlarınızı daha iyi anlayarak kendinizi tanıyabilirseniz, başarısız ilişkilerden kaçınırsınız. Kendi ihtiyaçlarınızın daha fazla farkına vardıkça, çevrenizde olmasını istediğiniz insanlar konusunda daha seçici olursunuz. Böylece aynı değerleri ve yaşam amaçlarını paylaşan kişilerle etkileşimde bulunur ve sağlıklı ilişkiler kurarsınız. 

Çift Terapisi ve Meditasyon

Çift terapisi ve meditasyon, çiftler arasında iyi bir iletişim ve güven tesis ederek, daha iyi ve daha güçlü bir ilişki kurmaya yardımcı olabilir. Başarısız ilişkilerden kaçınmak için partnerinizle yapıcı bir şekilde nasıl iletişim kuracağınızı bilmek son derece önemlidir. Başarısız ilişkilerden kaçınmak için, çift terapisine gitmeyi veya çiftler için meditasyon dersleri almayı düşünebilirsiniz.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.