LİMİTLEYİCİ NEFES ALIŞKANLIKLARININ ALTINDA YATAN SEBEPLER NELERDİR?

nefes Jan 05, 2023

Nefes denildiğinde aklınıza neler geliyor? Bir solunum alışkanlığı mı yoksa solukladığımız hava mı? Nefes eğitmenlerinin neler yaptığını, neleri öğrettiklerini biliyor musunuz? Bu yazımızda bu konulara dair bilgi sahibi olacaksınız.

Nefes Psikolojisi
Bizler, nefes dediğimizde solunum yollarından bahsetmiyoruz. Nefes psikolojisinden bahsediyor ve nefesi bir davranış biçimi olarak inceliyoruz. Nefes psikolojisi çok önemlidir çünkü fizyoloji, psikolojidir.

Vücudumuza baktığımızda fizyolojik her şey öğrenilmiş bir davranış biçimidir. Fizyoloji motive edilebilir, fizyoloji öğrenir, fizyoloji düşüncelerimizden, duygularımızdan ve nefesimizden etkilenir.

O yüzden de bireylerin nefes alışkanlıklarına baktığımızda, eğer o kişinin açık nefesle doğduğu düşünülürse limitleyici nefes alışkanlıklarının bazı sonuçları hayatımızda istemediğimiz için oluşmaya başlıyor. Yani dememiz odur ki bizler bazı duygularla başa çıkamıyoruz ve nefesi yanlış yönlendiriyoruz.

Limitleyici Nefes Alışkanlıklarının Sebepleri
Limitleyici nefes alışkanlıklarına sahip olan bireyler için daha niteliksiz bir yaşam standardı başlamış demektir. Bu durumlarda, istemediğimiz şeylerin başımıza geldiğine ve kaçındıkça problemlerin gelip bizi bulduğuna şahit oluruz. Limitleyici nefes alışkanlıklarının altında iki tane önemli sebep vardır: Bunların bir tanesi baskılama, diğeri ise kaçma refleksidir.

Biz Nelerden Kaçıyoruz?
Peki, biz nelerden kaçıyoruz? Limitleyici nefes alışkanlığı doğduğumuzdan itibaren açık bir nefesse 2-3 yaşında nefesimizi nasıl bozuyoruz?

Bizler duygulardan kopmak için nefesimizi bozuyoruz. O anda hissettiğimiz bir duyguyu içselleştirmemek, o duyguyla bağlantıya geçmemek için nefesimizi bozmaya başlıyoruz. Bunun sonucunda da bize keyifli gelmeyen duygulardan kaçıyoruz.

Nefesi bozduğumuzda istemediğimiz o duygular hiçbir yere gitmiyor; sadece o an kendimizden kopmuş oluyoruz. Yani sorunları hasıraltı etmiş oluyoruz. Ama bu yaptığımız bu hareket, soruna bir çözüm olmuyor ve sorunlar, bir müddet sonra tekrar karşımıza çıkıyor.

Limitleyici Nefes Alışkanlığını Yenmek
Limitleyici nefes alışkanlığını açmak çok büyük cesaret ister. Çünkü birçok insan limitleyici nefes alışkanlığını kullanır; çünkü düşüncelerini durdurmak istiyordur. Ayrıca limitleyici nefes alışkanlığını kullanarak kendi varlığındaki arzulardan isteklerden kopmaya çalışmakta, özüyle bağlantısını koparıp yepyeni bir kimlik yaratmaya gayret etmektedir.

O yüzden bir insanın yeniden nefesini açması için kendini bütün kontrollü sisteminden uzaklaştırması gerekiyor ve bu da büyük bir cesaret gerektiriyor. Birçok kişi bu cesareti gösteremediği için açık nefesini bozmak için psikiyatrik ilaçlar kullanıyor. Bunu korkuyu ve stresi hissetmemek için yapıyor.

Nefesi Kontrol Etmenin Faydaları
Nefesteki problem aslında nefesteki kontroldür. Açık nefes, teslimiyettir. Nefes üzerine düşünmediğimiz, nefes üzerine bir şey yapmadığımız zaman nefes kendiliğinden oluyor ve teslimiyet sağlıyor.

Çoğu psikolojik rahatsızlığın altında da limitleyici nefes alışkanlıklarının yattığı düşünülüyor. Bununla ilgili yeterince araştırma yapılmaması ve üzerinde durulmaması bu duruma neden oluyor. Nefesimizi kontrol edip doğal nefesimizi koruduğumuz müddetçe rahatsızlıklardan uzak durmuş oluruz.

Nefes ve nefesin diğer detayları ile ilgili bilgi almak için bize yorum bölümünden ulaşabilirsiniz.

Sağlıcakla kalın…

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.