MEDİTASYONA NASIL BAŞLARIM?

meditasyon May 22, 2022

Meditasyonun son zamanlarda oldukça ilgi görmesiyle birlikte, meditasyona ilişkin merak da gitgide artıyor. Sizlerden en sık duyduğum sorulardan biri, “Meditasyona nasıl başlayabilirim?” sorusu. Bu yazımda sizlere bunun cevabını vermek istiyorum.

Öncelikle sizlere en önemli tavsiyem, meditasyona bir hocayla yani bir ustayla başlamanızdır. Birçok meditasyon ekolü mevcut. Ben, on yıllardır en ince detayına kadar öğrenip ustalaştığım Klasik Vedik Meditasyonu’nu uyguluyorum. Prensibim, hangi öğreti olursa olsun, o öğretinin içine derinlemesine girmektir. Hangi ekolü uygularsanız uygulayın size meditasyon konusundaki ilk tavsiyem, uyguladığınız teknikte derinleşip ustalaşmanızdır.

Meditasyon Ne Değildir?

Yazıma “Meditasyon nedir?” sorusuyla başlayacağımı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Öncelikle meditasyonun ne olduğundan değil de ne olmadığından bahsetmek istiyorum. Çünkü meditasyona dair o kadar yanlış bilgilerle donatılmışız ki, meditasyonun ne olmadığını anlamak, bu aşamada bizler için çok daha önemli. Gelin, meditasyonun ne olmadığını hep birlikte değerlendirelim:

  • Meditasyon, kendini rahatlatma metodu değildir.
  • Meditasyon, kendini iyi hissetme metodu değildir.
  • Meditasyon, kendini daha pozitif hissetmek için yapılan bir uygulama değildir.

Meditasyon Bir Yüzleşme Metodudur

Meditasyonun ne olmadığını sizlere kısaca anlatmaya çalıştım. İnsanoğlu, düzenli olarak meditasyon yapmayı alışkanlık haline getirdiğinde, manevi anlamda çok güçlü bir kişiye dönüşür. Bunun sebebi ise, meditasyon yapanların kendileriyle yüzleşmeyi öğrenmesidir. Kısaca diyebiliriz ki meditasyon, kendimizle yüzleşme yolculuğudur.

Kendi Kendimize Meditasyon Nasıl Yapılır?

Meditasyon ile ilgili sık karşılaştığım sorulardan bazıları: “Kendi kendime nasıl meditasyon yapabilirim? Meditasyon yapmayı nasıl alışkanlık haline getirip hayatıma sokabilirim?” Siz de bu soruların cevaplarını arıyorsanız, gelin başlayalım. İlk önce kendinizle baş başa kaldığınız bir alan ve zaman yaratın. Şimdi gözlerinizi kapatın. Düşüncelerinizi değiştirmeye çalışmadan üç ya da beş dakika öylece kalın. Bunu yaparken, asla pozitif düşüncelere girmeye çalışmayın ve nasılsanız öyle olmaya odaklanın.

Bu uygulama, en temel ve en kolay meditasyon yöntemidir. Bunu, şimdi hemen yapabilirsiniz! Gözlerinizi kapatın ve derin derin birkaç nefes alıp verin. Fazladan hiçbir şey yapmaya gerek duymadan sadece kendinizle kalın.

Hissettiğiniz şeyleri değiştirmeyin, düşüncelerinizi farklılaştırmaya çalışmayın.

Bu yaptığımız uygulamaya tam olarak meditasyon diyemeyiz. Bunu daha çok, gün içinde meditasyona hazırlık çalışması olarak düşünebilirsiniz. Meditasyona adım atmayı ve bu yolda ilerlemeyi düşünüyorsanız bu çalışma, sizler için çok güzel bir alıştırma olacaktır.

Gün içinde aklınıza geldikçe, kendinizle birkaç dakika geçirmek için ve kendinizle yüzleşmek için bu çalışmayı yapmanız önemlidir. Bu şekilde kendinizle kısa da olsa bir zaman geçirmek, emin olun size çok iyi gelecektir.

Nefes Çalışmaları İle Meditasyona Hazırlık

Akan düşünceleri değiştirme gayreti içinde olmadan, kendinizle 3-5 dakika geçirmek, meditasyona hazırlık aşamasında yapmanız gereken bir uygulamadır. Bunun yanında nefes çalışmaları da meditasyona hazırlık için yapılması gereken çalışmalardır.

Eğer meditasyon yapmakta zorlanıyorsanız, düzenli olarak meditasyona hazırlık çalışmaları yapmak sizin için çok faydalı olacaktır. Özellikle “Zihnimi durduramıyorum, bir türlü kendimle baş başa kalamıyorum.” diyorsanız, nefesinizde ufak bir fonksiyonel değişiklik yapmalısınız. Doğru nefes almaya başladıktan sonra sürekli tekrarlayarak bunu bir alışkanlığa dönüştürebilirsiniz. Doğru bir nefes alışkanlığı, sizi daha iyi bir meditasyon deneyimine taşıyacaktır.  

Meditasyona Başlamadan Önce Dikkat!

Meditasyona başlamak için öncelikle ciddi bir hazırlık aşamasından geçmelisiniz. Çünkü meditasyonu öğrendikten sonra sabah en az 20 dakika, akşam da en az 20 dakika olacak şekilde düzenli bir şekilde meditasyon yapmaya devam etmeniz gerekir. Bu yüzden, meditasyona başlamaya karar verdiğinizde, öncelikle böyle bir hazırlık süreci geçirmek büyük önem arz eder.

Meditasyona başladıktan sonra, gün içinde mümkün olduğu kadar kendi kendinize kalmalısınız. Bu süreç zarfında hiçbir şeyi değiştirmeye çalışmayın. Çünkü meditasyon eforsuzca, kendinizle kalmanızdır. Eğer bunu yapmakta zorlanıyorsanız nefes çalışmaları yapmanız ve küçük aralıklarla, üç ya da beş dakikalık serilerle başlamanız çok faydalı olacaktır.

Meditasyon, artık hayatımızın önemli bir gerçeği haline gelmiş durumda. Stresli bir dünyada yaşıyor ve meditasyonun önemini her geçen gün daha iyi anlıyoruz. Sizler de meditasyon konusuna ilgi duyuyorsanız, konuya ilişkin bilgileri web sitemizdeki yazılardan öğrenebilirsiniz. Daha detaylı bilgi almak için sorularınızı alttaki yorum bölüme yazabilirsiniz.

Sağlıcakla kalın…

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.