Meditasyonun Temelleri: Meditasyon Nedir?

meditasyon Apr 24, 2022

Son yıllarda birçok insan hayatında meditasyona yer vermeye başladı. Bazılarımız uyku meditasyonu eşliğinde uykuya dalmayı veya sabah meditasyonuyla güne iyi bir başlangıç yapmayı tercih ediyor olabilir. Birçoğumuz da meditasyon nedir diye merak ediyoruz ya da meditasyon hakkında bir fikrimiz var ama nereden başlayacağımızı bilemiyoruz. Bu sebeple, meditasyonun ne olduğuna kısaca değinerek genel bir çerçeve çizmek istiyorum.  

Öncelikle söylemeliyim ki gerçek anlamda meditasyon yaptığımızda farklı bilinç hallerini deneyimleriz. Adeta bambaşka diyarlara geçiş yaparız. Öyle ki meditasyonun ne olduğunu anlatmak dakikalara sığabilecek bir şey değildir. Kendini bu işe adamış ve meditasyona yıllarını vermiş biri olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki meditasyon kısa bir gezinti değil, uzun bir yolculuktur. Bu yolculuk sırasında çok farklı zihinsel katmanlara ulaşır, bambaşka haller deneyimleriz. Bu nedenle meditasyon yolculuğunda size yol gösterecek bir öğretmenle çalışmak esastır. Ulaştığınız seviyelerde aklınıza takılan soruları yanıtlayacak, deneyimleriniz üzerine konuşabileceğiniz bir öğretmen sizin için çok faydalıdır. Böylece hem yanlış uygulamalardan kaçınabilir hem de hakiki bir deneyim sayesinde meditasyonun esas amacını gerçekleştirebilirsiniz.  

 

1. Meditasyon ne değildir?  

Meditasyonun ne olduğuna geçmeden önce onun ne olmadığını tarif etmek faydalı olacaktır. Çünkü bu konuda pek çok yanlış anlaşılma var. Doğru bir meditasyon deneyimi yaşamak için öncelikle bu yanlış anlaşılmaların üstesinden gelmek gerekir. Meditasyon, kendimizi daha iyi, daha pozitif hissetmek ya da rahatlamak için uygulanan bir metot değildir. Ancak düzenli meditasyon yapan biri insanlığın her seviyesiyle barışık olduğu için huzurludur. Işık peşinde koşmadığı için karanlığı yoktur. Mutluluk peşinde koşmadığı için mutsuzluğu yoktur. Hayatta birtakım şeylere anlam yüklemediği ve nötr kalabildiği için çok daha objektif bir bakış açısına sahiptir. Bu nedenle meditasyon bizi çok daha dengeli bir ruh haline kavuşturur.  

 

2. Meditasyon ve farkındalık çalışmaları arasında ne fark vardır?  

Meditasyonun ne olduğunu öğrenirken onu benzer uygulamalardan ayırt etmek de son derece önemlidir. Meditasyon ve farkındalık çalışmaları sık sık birbiriyle karıştırılan uygulamalardır. Aradaki temel fark ise, meditasyonun başka birinin rehberliğinde yapılmamasıdır. Bir rehberin yönlendirmesiyle gerçekleştirilen uygulamalar derinleşmemize yardımcı olan farkındalık çalışmalarıdır. Meditasyon ise kendimizle baş başa kaldığımız ve içsel dünyamıza yöneldiğimiz bir hali içerir. 

 

3. Meditasyon nedir?  

Meditasyonun ne olmadığına dikkat çektiğimize göre, şimdi de ne olduğuna kısaca bakalım.  

  •  Meditasyon en temelde kendimizle yüzleşme yolculuğudur.  

Meditasyon, bastırılmış duyguları gün yüzüne çıkarır ve bu konular ile ilgili kaygıları rahat bir şekilde ele almamıza yardımcı olur. Düzenli olarak meditasyon yapmayı alışkanlık haline getirdiğimiz zaman kendimizle yüzleşmeyi öğreniriz. Kendi duygu ve düşüncelerimizi anlamak, inançlarımızı ve değerlerimizi tanımak konusunda ustalaşırız. Geliştirdiğimiz bu yetenek sayesinde manevi olarak güçlü bir birey haline geliriz.  

  •  Meditasyon zihni özgür bırakmaktır.  

Gün içinde çoğu zaman zihnimizden rast gele geçip giden düşüncelerle boğuşuruz. Meditasyon zihnimizdeki gürültüyü sakinleştiren, düşüncelere odaklanmadan onların akıp gitmesine izin veren zihinsel bir özgürleşme imkânı sunar. Meditasyonda şu anda olmak ve farkındalığı yükseltmek esastır. Böylece merkezimizde kalarak duygu ve düşünce yoğunluğunu hafifletmeyi öğreniriz. 

  •  Meditasyon çabalamayı bırakmaktır.  

En klasik haliyle meditasyon, yapmayı bırakmakla ilgilidir. Bütün gün çabalayan, koşuşturan ve bir şeyler yapmaya çalışan halimizi bir yana bırakıp sade olma halini deneyimlemektir. Bu çabasızlık ve yalınlık, yaşama izin verme yeteneğimizi geliştirir. Olması gerekeni, yaşamı ve oluşun bütününü kucaklamak için ihtiyacımız olan güce kavuşuruz. 

  •  Meditasyon öz varlığımızla bağlantıya geçmektir. 

Çabasız bir oluş halinin meditasyonun temeli olduğunu söyledik. Gayreti bıraktıkça, hakikatle, özümüzle, öz varlığımızla bağlantı kurarız. Yaşamın akışına karşı koşuşturan benliğimizi aşarak, daha hakiki bir varoluş biçimiyle, öz benliğimizle tanışırız. Hakiki manevi gücümüz de bu çabasız oluş halinden doğar ve gelişir.  

  •  Meditasyon varlığımızı genişletmektir.   

Doğru bir şekilde uygulanan meditasyon bizi genişletir ve derinleştirir. Varlığımızı, varolma halimizi büyütür. Meditatif halde kaldıkça, çabasızlık halini deneyimledikçe bilincimiz genişler ve adeta eşik atladığımız haller gerçekleşir.  

  •  Meditasyon zihnimizi kontrol etmeyi öğrenmektir. 

Hakiki meditasyonla zihnimizin yönetimini sağlarız. Öznel yaşam deneyimimizi şekillendiren düşünce kalıplarımız, inanç sistemlerimiz ve değer yargılarımızla şeffaf bir şekilde karşı karşıya kalmayı öğreniriz. İç dünyamızla yüzleştiğimizde onun yönetimini elimize almak için gereken gücü elde ederiz. Böylece hakiki meditasyon, bize engel olan zihinsel kalıpları söküp atmak ve yerine yararlı olanları inşa etmek için verimli bir alan açar.  

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.