Meditasyonun Temelleri: Meditasyon Nasıl Yapılır?

meditasyon May 01, 2022

Son yıllarda meditasyon hakkında ne çok konuşur olduk değil mi? Doğru yöntemlerle yapıldığında çok faydalı bir uygulama olduğu için meditasyona ilgi her geçen gün artıyor. 

Peki meditasyon nasıl yapılır ve doğru bir meditasyon uygulaması için nelere dikkat etmeliyiz? Bu videoda bu konu hakkında akla gelen sorulara kısaca cevap vermek istiyorum. 

 

  1. Meditasyon nedir?

Meditasyon esas olarak çabasızlığa dayalı bir öğretidir. Kendi kendimize anda kalmayı öğrenerek farkındalığımızı yükselttiğimiz, kendimizle yüzleştiğimiz bir deneyimdir. Meditasyon yapmaya başladığımızda, ruhsal bir yolculuğa çıkarız. Bilincin farklı katmanlarını deneyimler ve hakiki benliğimizle bağlantı kurarız. 

 

  1. Meditasyon öğretisi ve pratiği arasında ne fark vardır?

 21. yüzyılda uygulanan meditasyon pratikleri ile meditasyon öğretisi birbirinden çok farklıdır. Farklı teknikleri içeren meditasyon pratikleri, anlık rahatlama ve belirli alanda kısa süreli fayda sağlar. Ancak bu pratikler, bizi bir sonraki aşamaya, ruhsal dönüşüm ve derinliğe taşımazlar.

Meditasyon öğretisi dediğimizde ise özellikle klasik Vedik meditasyon olarak bilinen ve asırlardır devam eden bir öğretiden söz ederiz. Doğru uygulanan bir meditasyon öğretisi, yaşam deneyimimizi daha üst seviyelere taşır. Yaşamın hakikatini anlamamızı, kabul etmemizi ve bilincin farklı seviyelerinde ilerlememizi sağlar.

 

  1. Meditasyon öğretisini uygulamanın temel prensipleri nelerdir?

Meditasyon öğretisini uygulamak ve bilincin her seviyesinde ilerleyebilmek için iki önemli prensip vardır. Bunlardan ilki kendini olduğu gibi kabul edebilmektir. İkinci prensip ise kendimizle yüzleşmeyi başarmaktır.

 

  1. Meditasyona başlamadan önce nelere dikkat edilmelidir?

Meditasyona başlamak için öncelikle ciddi bir hazırlık aşaması gerekir. Meditasyon hem bedensel hem de zihinsel olarak bizi geliştiren ciddi bir uygulamadır ve faydalarını deneyimlemek için istikrar ve kararlılık gerektirir. Bu nedenle meditasyona başlamaya karar verdiğimizde doğru eğitimi içeren bir hazırlık aşaması esastır. 

 

  1. Meditasyon için akıllı telefon uygulamaları kullanabilir miyiz?

Nefes ve farkındalık çalışmaları için akıllı telefon uygulamaları kullanmak oldukça etkili bir yardımcıdır. Ancak söz konusu meditasyon olduğunda hiç kimsenin yönlendirmesi olmadan zihnimizi özgür bırakmayı öğrenmemiz gerekir. Meditasyonun gerçek anlamda kalıcı bir yarar sağlaması için kendi kendine anda kalmayı öğrenmek son derece önemlidir. 

 

  1. Meditasyon yapmayı tek başıma öğrenebilir miyim?

Meditasyon, yetkin bir öğretmen tarafından öğretilmesi gereken bir süreçtir. Meditasyonun inceliklerini öğrenmek ve ondan en iyi şekilde yarar sağlamak için bir uzmanın eğitiminden yararlanmak gereklidir. Böylece sadece sistemin önemli noktalarını kavramakla kalmaz aynı zamanda yanlış uygulamalardan da kaçınmış oluruz. 

Meditasyon öğrendikçe derinleşen bir uygulamadır ve süreç boyunca pek çok sorunuz olacaktır. Etkili bir meditasyon alışkanlığı geliştirmek ve bu yolculukta aklımıza takılan sorulara yapıcı cevaplar alabilmek için deneyimimize ışık tutan bir öğretmen en büyük yardımcımız olur. 

 

  1. Meditasyonun hangi çeşidini uygulamalıyım?

Günümüzde çok farklı meditasyon pratikleri var. İhtiyacınıza göre bu pratiklerden dilediğinizi seçebilirsiniz. Ancak derinleşmek ve gerçek bir ruhsal deneyim yaşamak istiyorsanız size tavsiyem klasik Vedik meditasyon ekolüdür. Klasik Vedik meditasyon tüm diğer uygulamaların kökenidir. 20 yılı aşkın meditasyon yolculuğumda bu ekolü en ince detayına kadar öğrenip bu konuda ustalaştım. Çünkü hangi öğreti olursa olsun benim prensibim o öğretinin içine derinlemesine girmektir. Hangi pratiği uygularsanız uygulayın sizlere de ilk tavsiyem budur. 

 

  1. Ne sıklıkla meditasyon yapmalıyım?

Meditasyonu öğrendikten sonra, gün içinde mümkün olduğu kadar kendi kendinize kalmalısınız. Bu süreç zarfında hiçbir şeyi değiştirmeye çalışmayın. Çünkü meditasyon eforsuzca, kendinizle kaldığınız vakitlerdir. Başlangıçta sabah ve akşam minimum 20 dakika olacak şekilde devam etmeniz gerekir. Eğer bunu uygulamakta zorlanıyorsanız nefes çalışmaları yapmanız ve 3-5 dakikalık sürelerle başlamanız çok faydalı olacaktır.

 

  1. Nefes çalışmaları ile meditasyona nasıl hazırlanırım?

Nefes çalışmaları, sağlık açısından sunduğu pek çok faydanın yanı sıra meditasyona hazırlık için harika bir yöntemdir. Nefes, zihin ve beden arasındaki köprüdür. Nefese odaklanmak dağınık zihni sakinleştirir ve bedeni rahatlatır. Meditatif hale geçmeden önce kendi kendimize kalmamızı ve odağımızı güçlendirmemizi sağlar. Özellikle “zihnimi durduramıyorum, bir türlü kendimle baş başa kalamıyorum” diyorsanız nefes sizin için çok faydalı olacaktır.

 

  1. Meditasyona başlarken ne yapmalıyım? 

Meditasyon oldukça derin bir uygulama sürecidir. Ancak temelinde basit bir esasa dayanır. Gözlerinizi kapatın, düşüncelerinizi değiştirmeye çalışmadan 3 ya da 5 dakika kendinizle baş başa kalın. Bu sırada, pozitif olmaya çalışmayın, kendinizi iyi hissetmeye gayret etmeyin. Ne hissettiğini ya da ne düşündüğünüzü değiştirmeye çalışmayın. Sadece kendi kendinize kalmaya odaklanın. 

Bu uygulama, meditasyonun temelidir. Bunu, hemen şimdi yapabilirsiniz! Gözlerinizi kapatın ve derin birkaç nefes alıp verin. Başka hiçbir şey yapmaya çalışmadan sadece ve sadece kendinizle kalın.

Bu uygulamaya tam olarak meditasyon diyemeyiz. Bunu daha çok, gün içinde meditasyona hazırlık çalışması olarak düşünebilirsiniz. Meditasyona başlamayı ve bu yolda ilerlemeyi düşünüyorsanız sizler için harika bir alıştırma olacaktır.

Verdiğimiz bilgilerden faydalandığınızı umuyorum. 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.