Motivasyon Nedir? Nasıl Artırılır?

zihin Nov 12, 2023

Motivasyon ile bir insanın herhangi bir eylemi neden gerçekleştirdiğini açıklamak mümkündür. Bu bilgi sayesinde “motivasyon nedir?” sorusunun yanıtı kısa ve net bir şekilde verilebilir. Motivasyon insan eylemlerinin arkasındaki itici güçtür. Hedefe yönelik davranışları başlatan, sürdüren be yönlendiren motivasyon başarı ile doğrudan ilişkilidir.

 

Motivasyon sizin hayallerinizdeki işi almanız için uzun bir yapılacaklar listesini bitirmenizi sağlar. Fazla kilolarınızdan kurtulma yolculuğunda size sunulan atıştırmalıkları kabul etmemenizin altındaki güçtür. Motivasyonun insanın hayalleri ve arzuları kadar çok çeşidi olduğunu söylemek mümkün olsa da “motivasyon nedir?” sorusunun yanıtı istemektir. Bir şeyi her şeyden çok istemek…

 

Motivasyon nedir sorusu ile beraber en sık sorulan diğer soru ise motivasyon nasıl sağlanır sorusudur. Çünkü bu iki sorunun yanıtını bulmanın başarıya giden yolda önemli bir adım olacağı düşünülür. Başarı ve motivasyon birlikte var olan kavramlar olarak da ele alınabilir. Başarının elde edilebilmesi için motivasyon gerekliliktir, motivasyonun sürdürülebilir olmasının yöntemi de başarı ile taçlanmasından geçer.

 

Motivasyon Türleri Nelerdir?

 

İnsan yaşamındaki en önemli itici güçlerden birisi olan motivasyon içsel ve dışsal motivasyon olarak ikiye ayrılır. İçsel motivasyonda kişinin kendi iç dünyasından gelen duygu ve istekler ön planladır. Dışarıdan gelecek herhangi bir ödül ya da ceza olmadan kişinin sadece duyguları, amaçları ve hedefleri doğrultusunda ilerlemesi içsel motivasyon olarak adlandırılır. Kişi kendi kendini motive eder ve bunun için çaba harcar.

 

Dışsal motivasyon ise dışarıdan kişinin adımlarına etki edecek itici bir gücün olmasıdır. Dışsal motivasyon bir kupa, ödül, statü olabileceği gibi ceza ya da kayıp olabilir. Dışsal motivasyonda itici güç olumlu olabileceği gibi olumsuz da olabilir. Dışsal motivasyon içsel motivasyona göre daha değişkendir ve daha kolay şekilde kaybolabilir.

 

Motivasyon Neden Önemlidir?

 

Motivasyon insan hayatında yol gösterici bir güç olarak kabul edilir bu nedenle de oldukça önemlidir. İnsanın ilerlemek istediği yolda karşılaştığı zorluklar karşısındaki dayanma gücünün kaynağı olan motivasyon, insan hayatındaki etkisi sayesinde mutlaka her yönüyle tanınması ve anlaşılması gereken bir kavramdır. Motivasyon nedir?, insan hayatında motivasyon ne demek? Gibi soruların yanıtlarıyla birlikte motivasyonun önemine dair merak artar.

 

Motivasyonun önemini anlamak için motivasyonun yaşantınızdaki etkilerine bakalım. Motivasyon:

 

  • Hedeflerinize doğru ilerlerken daha verimli olmanızı sağlar.
  • Sizi harekete geçmeye zorlar.
  • Sağlıklı ve faydalı davranışlarda bulunmaya teşvik eder.
  • Yüksek risk alma eğilimi ya da bağımlılık gibi olumsuz veya sağlıksız davranışlardan kaçınmanıza yardımcı olur.
  • Hayatın kontrolünü ele almanıza yardımcı olur.
  • Yaşantınızın daha refah ve mutlu olmasına katkı sağlar.

 

 

 

Motivasyon Neden Düşer?

 

Motivasyonun azalması pek çok farklı nedene bağlı meydana gelebilir. Düşüşün en yaygın nedeni ise olumsuz bir ruh haline sahip olmak ve inancı yitirmek olarak ifade edilebilir.

 

Hedefsizlik: Kişinin bir hedefinin olmaması yaşama dair motivasyonunun düşmesindeki en önemli etmenlerden birisidir. Yaşama, ilgi alanlarına ya da hayallere uygun hedeflerin olmaması motivasyon kaybı yaratır. İnsan bir hedefi olduğunda motivasyona da sahip olabilir.

 

Zaman Yönetimi Yapamamak: Zamanı verimli kullanamamak motivasyonun düşmesinde çok etkilidir. Zamanı yönetememek planların gerisinde kalmaya, işleri yetiştirememeye ve yapılacak listelerinin tamamlayamamaya neden olur. Tüm bunlar başarısızlık hissine neden olurken bir yandan da motivasyonu düşürür.

 

Gerçek Dışı Hedefler: Ulaşılması zor hedefler belirlememek kişilerde başarısızlık hissine neden olacağından motivasyonun da olumsuz etkilenmesini sağlar. Gerçekleştirmesi çok zor hedefler insan zihni için yorucudur. Kişinin inancı azaldığında motivasyon kaybı yaşamaya başlar.

 

Stres: Hayatın her alanında stresin çok önemli bir faktör olduğunu görüyoruz. Yüksek stres seviyesi motivasyon kaybına neden olur kişi yüksek stres altındayken zihni baskı altındadır, olumsuz düşünmeye elverişlidir. Olumsuz düşünceler ve strese bağlı meydana gelen endişe hali motivasyon kaybı yaratır.

 

Motivasyon Nasıl Sağlanır?

 

Motivasyon nasıl sağlanır? sorusunun yanıtını ararken bir yandan motivasyonu azaltmaya neden olacak unsurları da göz önünde bulundurmaya devam etmek gerekir. Yukarıda bahsettiğimiz, motivasyon düşüren unsurları yaşamdan uzaklaştırmak ya da kontrol altına almak motivasyon sağlamak için atılacak önemli adımlar arasında yer alır.

 

Motivasyonu düşüren durumları yaşantınızdan uzaklaştırdıktan sonra adım adım motivasyon nasıl sağlanır? gelin birlikte öğrenelim.

 

  • Motivasyonu sağlamak için öncelikle kendinizi motive edecek bir hedef bulmanız gerekir. Hedefiniz eğitim ya da kariyer planı olabileceği gibi sağlıklı yaşamak, kilo vermek gibi yaşantınıza dokunacak değişimlerden birisi de olabilir.

 

  • Hedefinizi belirledikten sonra olumsuz düşünceleri zihninizden uzaklaştırın. Hedefinize giden yolda anda kalmak, sakinliğiniz korumak ve olumsuz düşünceleri uzaklaştırmak için nefes egzersizleri ve meditasyondan yararlanabilirsiniz.

 

  • Sonuca odaklanarak ve hayal kurarak motivasyon sağlayabilir ya da mevcut motivasyonunuzu artırabilirsiniz. Hedefinize ulaştığınız anı hayal edin. O anda hissedeceğiniz duyguları hissetmenin nasıl olacağını hayalinizde canlandırın.

 

 

Başarı ve Motivasyon Arasında İlişki

 

Başarı ve motivasyon arasında oldukça yakın bir ilişki vardır. Çünkü motivasyonun sonucunda elde edilen kazanım her ne olursa olsun, başarı olarak adlandırılabilir. Motivasyon kişilerin bir hedefe ulaşmak için sahip oldukları harekete geçme isteğidir. Bu noktada hedefin kendisine sahip olmak ya da hedefe ulaşmak bir tür başarıdır. Başarıya ulaşmak için motivasyona fazlaca ihtiyaç vardır.

 

Başarının tanımı kişiden kişiye değişebilir. Her sabah erken kalkıp spor yapmak bazı insanlar için başarıdır. Bazı insanlar ise iyi bir not almayı, terfi almayı ya da daha elle tutulur ya da takdir edilir sonuçları olan eylemleri başarı olarak kabul eder. Başarı tanımı ne şekilde olursa olsun o başarıyı elde etmek için mutlaka motivasyona ihtiyaç vardır.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.