Motivasyonunu Korumak için 10 Önemli İpucu

amaç Dec 10, 2022

Birçok insan işinde veya kişisel hayatında ulaşmak istediği hedef için ihtiyacı olan motivasyonun kendisinin dışında olduğunu sanır. İlgi duyduğu ve sevdiği iş için sürekli dışardan ödüllendirilmeyi bekler. Hâlbuki buna hiç gerek yoktur, içinizdeki arzuyu hep uyanık tutacak, heyecan duyacağınız, seçimlerinizi yönlendirecek, size rehber olacak bir prensibiniz ya da hayatta birincil amacınız zaten vardır ama henüz keşfedilmemiştir. Birincil amacınız kendiniz dışında başka hiçbir şeyle ilgili değildir, sizin kendi iç yaşamınızla ilgilidir. İşte burada verilen ipuçları ile beraber kişisel gerçekliğinizin farkında olarak hayatınızda birincil amacınızın sizi nasıl ilerlettiğini göreceksiniz. Size heyecan veren bu amaç için içsel motivasyonunuzun inanılmaz yükseldiğini fark ettiğinizde ise eylemlerinizi hayata geçirmek için öylesine can atacaksınız ki kimsenin ya da bir şeylerin sizi dışsal olarak motive etmesine gerek duymayacaksınız… İşte bu yaşamdaki gayeniz, gerçekliğin içine doğmak için ilk motivasyonunuz ve hayatta kalmak için en büyük nedeninizdir.

Motivasyon Nedir?
Güdülenmenin İngilizce karşılığı olan “motivasyon” kelimesi, psikoloji biliminde “içten gelen itici güçlerle belli bir amaca doğru yönelen davranışlar” olarak kabul edilen Latince hareket etme anlamından, “mot” kökünden türemiştir. Belli bir işe başlamak için ihtiyacımız olan enerjiyi veren ve bizi eyleme iten güçtür bu. Aslında motivasyon ile demek istenilen, insanların eylemleri arkasındaki güdüleridir. Hepimizin farklı düzeylerde ve farklı biçimlerde güdülerimiz vardır. Örneğin acıkan birinin açlığını gidermek için yemek yemesi veya bir çalışanın işinde başarılı olması için kendisine verilen işi en mükemmel şekilde yapmaya çalışması birer güdü örneğidir. Motivasyonun kaynağına göre içsel veya dışsal olmak üzere iki şekilde görürüz. İçsel motivasyon tamamen kişinin kendisiyle ilgili olurken, dışsal olanlar ise bunun tam tersi kişinin çevresinden kaynaklı olan güdülerdir. Örnek verirsek bir çalışan ödül beklentisi veya övgü almak için işini yapıyorsa burada motivasyon kaynağı dışsaldır diyebiliriz. Hâlbuki içsel motivasyonumuzla zevk aldığımız veya merak sahibi olduğumuz bazı konularda ilerlememiz, bilgi edinmemiz mümkün olacaktır. Bireyler farklı davranışlar için içsel motivasyona ihtiyaç duyabilir. Hangi davranışlar için içsel motivasyona daha çok ihtiyaç duyacağını bilmek zor olabilir. Çünkü içsel motivasyon, birey ve etkinlik arasında gerçekleşmektedir. Bir birey için bir davranış içsel motivasyona bağlı olarak sergilenirken diğer birey için böyle olmayabilir. Her bireyin işlere verdiği önem ve zaman önceliği olacaktır.

Hayatta Motivasyon Neden Önemlidir?
Motivasyon, davranışlarımıza enerji veren ve harekete geçmenizi sağlayan güçtür; bu güç sayesinde bir amaç doğrultusunda harekete geçmeye istekli hale geliriz. Motivasyon kişideki birçok şeyi kapsayan (ihtiyaçlar, istekler vs.) genel bir kavramdır.

Bazen hayatta kendimizi olumsuzlukları o kadar düşünürken buluruz ki, o anda odağımız kaybolur, zihnimiz başka olumsuzluklar yaratmaya başlar. İşte o anda sizi bu durumdan çıkaracak olan kendi önceliklerinizin farkında olup değer verdiğiniz şeye odaklanmanıza yardımcı olacak olan motivasyon enerjiniz olacaktır. Motivasyon enerjisi sayesinde bizler hedeflediğimiz başarılara doğru ilerleriz. Yüksek motivasyonlu kişilerin bir işi yaparkenki adanmışlıkları bu yüzden hayli yüksektir.

Motivasyon, öğrenme için önemli ve harekete geçmemizi sağlayan bir güçtür. Yeterince motive olmamış bir öğrenci öğrenmeye henüz hazır değildir. Onu öğrenmeye itecek ve harekete geçmesini sağlayacak çok güçlü bir arzu ve istek olmadıkça öğrenmeye karşı istekli olmayacaktır. Motivasyon sadece öğrenci açısından değil aynı zamanda öğretmenlerin de öğrencilerini nasıl motive olacaklarını bilmeleri ve kendi yaptıkları işin önemine inanmaları açısından çok önemlidir.

İş hayatında sağlıklı bir iletişimin olması, insanların neye kolaylıkla motive olduklarını bilmeyi, değerlerinin farkında olmayı, çevreleriyle ilişkilerini düzenlemelerini, onların hareketlerini, davranışlarını anlamayı gerektirir. İnsanlar İçsel motivasyonları yüksek olarak çalıştıkları işlerde daha huzurlu olacakları için üretkenlikleri ve verimlilikleri artacaktır.

Kendinizi Nasıl Motive Edebilirsiniz?

Tutku+Amaç= Motivasyon
Hayatınızda bir amaç için yaşamak sizi daha merkezde ve odaklı tutar, daha engelsiz bir yola koyar. Hayatınızda belirli bir amacınız, hangi alanda başarılı olmak istediğine dair bir fikriniz olmadan başarılı olmayı bekleyemezsiniz. Hayatınıza getireceğiniz bir anlam sizi başarıya götürecek yolda motivasyonunuzu hep canlı tutacaktır. Ancak büyük hayaller peşindeyken hiçbir amaca sahip olmayan kişiler eyleme geçmekte zorluk çekerler veya gerçek başarılara ulaşmaları mümkün olmaz. Yaptığınız işte odaklanma zorluğu çekmek istemiyorsanız, birincil amacınızı ve hedefinizi net olarak ortaya koyun. Arzularınızı gerçekleştirmeye yetecek o içinizdeki coşkuyu, tutkuyu fark edip yakalayın, böylelikle heyecan enerjiniz sizi sürekli aksiyon almaya doğru hareket ettirecek ve enerjisel olarak sizi müthiş sonuçlara doğru ilerletecektir. İçinizdeki o tutkuyu tekrar açığa çıkartmak için buradaki ipuçları size yardımcı olacaktır.

1. Büyük Bir Hedef Belirleyin
Tutkunuzu alevlendirecek bir hedefin olmasına dikkat edin. Unutmayın ki yürüyecek yönünüz olmadı mı atılacak adımınız da olmaz. Belirli bir hedefe sahip olmadan asla odaklanamazsınız ve yeterli motivasyonunuz olamaz, sonuç olarak da başarıya giden yolda adım adım eylem planlarınızı gerçekleştiremezsiniz. Sizin için neyin önemli olduğunu belirledikten sonra günlük rutinlerinizi kırmak, bu hedefe doğru ilerlemek için detaylı sebepler listenizi oluşturursanız motivasyonunuzun otomatikman arttığını göreceksin. Hedefinizi günlük hayatınızda bir öncelik haline getirirseniz ancak o zaman hedefinizi gerçekleştirirsiniz. Gerçek adanmışlığınızla hedefinizin peşinden keyifle, hiçbir zorlama olmadan gidersiniz.

2. Küçük Adımlarla Başlayın
Artık büyük bir hedefinizin var olduğunu varsayarsak, hedefinize doğru hemen bugün atacağınız en küçük bir adımınız çok değerlidir. Yeter ki bir yerden başlayın ki bir sonraki adımınız hemen sonrasında gelsin. Unutmayın evrensel yasalara göre, aksiyona geçtiğiniz ilk andan itibaren titreşiminiz çevrenizdekilere yayılır ve bilinç yaratımını odaklar, yoğun bir içsel istekle hedefinizi kolaylıkla gerçekleştirirsiniz. Bu yüzden durmayın, hemen şimdi harekete geçin.

3. Sevdiğiniz ve Sevmediğiniz İşleri Sıralayın
Sizi siz yapan özellikleriniz neler, önce bunları listeleyin. Yapmaktan zevk aldığınız şeylerin yanında, kişisel olarak ilgi duyduğunuz alanları da buraya ekleyin. Listeyi tekrar gözden geçirin, ilgi duyduğunuz alanlarda hobilerinizi hedeflerinizi ve aksiyon planlarınızı planlayın. Şimdi bunların içinden hangisinin sizin için bir amaç olabileceğinizi görebiliyorsanız, tutkunuzu neyin en fazla harekete geçirdiğinin farkına varabilirsiniz. Gününüz heyecan verici yüksek öncelikli eylemlerle dolduğunda, önceliği olmayan can sıkıcı işlere otomatikman yer kalmayacaktır. Yaptığınız şeyi seviyor olmanız halinde ya da sevdiğiniz işi yaptığınızda evrensel yasaların güçleriyle uyumlu hale geçersiniz. Kendinizi onurlandırdığınız her durumda, evren de sizi seçimlerinizden dolayı destekleyecektir.

4. Yeni Bir Beceri Öğrenin
Tutkunuzun yüksek olduğu başka beceri alanları öğrenin. Daha çok ilgi duyduğumuz, merak ettiğimiz konuları daha kısa sürede öğreniriz. Bu yüzden öğrenme halinde zihnimiz sürekli odaklı ve motivasyonumuz sürekli canlıdır. Araştırmalar, güdülenme ve başarı arasında kuvvetli bir ilişki olduğunu göstermektedir. Atkinson (1953), yüksek başarı motivasyonu olan öğrencilerin, çözdükleri problemlerden ziyade, çözemeyerek yarıda bıraktıkları problemleri daha iyi hatırladıklarını, düşük motivasyonlu öğrencilerin ise tam tersine çözdükleri problemi hatırladıklarını bulmuştur. Başarı güdüsü, başarı ihtiyacına bağlıdır. Böylece başardıklarını gören ve tatmin olan kişiler, daha yeni başarılara ulaşmak için içsel olarak güdülenirler.

5. Başarılarınızı Kutlayın
Bazı insanlar bitmek bilmeyen bir memnuniyetsizlik halindedir. Yaptıklarından bir türlü tatmin olmazlar. Başarılarını görmez ve kendilerini takdir etmezler. Memnun olmamayı bırakıp en küçük başarılarımızı bile fark edersek anın değerini bilir, kalbimizi şefkatle doldururuz. Bunu yaptığınız takdirde sadece günlük değişimleri değil aynı zamanda hayatınızın uzun vadede de değiştiğini göreceksiniz. Her gün kendiniz hakkında değer verdiğiniz ve başardığınız birkaç şeyi not edin. Hayatınızda deneyimlediğiniz harikulade şeyler mutlaka vardır ve bunları kendinize sık sık hatırlatın, takdir edin. Göreceksiniz ki bu zihninizdeki kaygı durumundan kurtarıp kalbinizdeki huzur durumuna geçirecek ve minnettarlık halini hissedeceksiniz. Yaptığınız şeyde ne kadar huzur ve memnuniyet bulursanız o kadar motivasyon enerjisiyle dolacaksınız.

6. Etrafınızda Motive İnsanlar Barındırın
Duygular bulaşıcıdır. İletişime geçtiğimiz kişilerin titreşimlerini de üzerimizde taşırız. Tıpkı onun da bizim titreşimimizden etkilendiği gibi. Örneğin depresif biriyle uzunca bir süre geçirdikten sonra tüm gün bizim de moral düşüklüğü içinde olmamız kaçınılmazdır. Bu durum motivasyon için de geçerlidir. Bizim motivasyonumuzun devamlılığını sağlaması için çok önemlidir. Burada öncelikle sizin motivasyonunuz tam olacak ki, tesirinizle içinde bulunduğunuz topluluktaki insanlara yansısın ve sonrada tüm dünyaya yayılsın. Dolup taştığınız motivasyon enerjinizin yankısı ve tınısı evrenin içinde çoğalacak ve daha sonra size geri dönecektir. Bu yüzden sizin motivasyonunuz çevrenizdekileri onlarınkinde sizi etkileyecektir.

7. Geri Bildirimin Önemini Kavrayın
Motivasyonu etkileyen bir diğer konu ise, kendinizi dönem dönem değerlendiriyor olabilmenizdir. Samimi olarak kendinizden beklentilerinizi açıklayabiliyor olmanızdır. Kendinizi açıkça ifade ederek motivasyonunuzu artırabileceksiniz. Aynı şeyi etrafınızdakiler için de yaparak diğerlerinin performanslarını değerlendirmenin motivasyon üzerindeki bir başka olumlu etkisini göreceksiniz.

8. Mola Vermeyi İhmal Etmeyin
Düzenli olarak vereceğiniz molalarla içsel motivasyonunuz canlı tutulacaktır. Kısa süreli molalar vermezseniz enerjiniz tükenir ve odaklanamazsınız. Ne zaman bir konuda tıkandığınızı hisseder, yorulursanız yaptığınız şeyi durdurun. Kendinize bir süre verin. Bu süreyi meditasyonla geçirebilirsiniz, düşünebilirsiniz, sizi rahatlatacak bir sporla uğraşabilirsiniz veya kendinizde takdir ettiğiniz başka şeyleri hayal edebilirsiniz, tamamen farklı şeylerle de uğraşabilirsiniz. Bu ara duygusal, fiziksel ve zihinsel sağlığınıza kesinlikle çok iyi gelecek, üretkenliğinizi ve verimliliğinizi daha da artıracaktır.

9. Sonuca Takılmadan Süreçten Keyif Alın
Süreçten keyif alabilmek o sürecin değerini bilmekle olur. Nasıl bir eylem içinde olursak olalım hedefimize doğru ilerlerken süreci asla bir engel olarak görmeyin Sürecin hakkını vererek ona odaklanmaya çalışın. Bir an evvel bitsin gitsin diyerek sonuç odaklı değil süreç odaklı ilerlerseniz motisvasyonun zorunlu bir itekleyici olmaktan çıkıp tamamen doğal olarak içten gelen bir istekle olacaktır. Eğer doğrudan sonuca odaklı giderseniz, hedefinize giden yolda kazandığınız başarıların farkına varamazsınız bile. Sürecin kendisinden zevk alırsanız hayat enerjinizin tümünü buraya akıtırsınız. Bu yüzden yaptığınız işi yaparken keyif almaya bakın.

10. Gelişmenizi Takip Edin
Bir işe başlangıcı ve bitişi arasındaki süre içindeki gelişiminiz çok önemlidir. Yapmayı sevdiğiniz şeyleri her gün, gün boyu yaparsınız çünkü yapmaktan zevk alırsınız. Her günkü bu eylemlerinizi ve günlük başarılarınızı mutlaka kontrol edin. Orada nasıl ilerlediğinizi, sizi nelerin tutkuyla işinize bağladığını göreceksiniz. Hangi alanlarda daha çok başarılı ve motivasyonunuzu artırdığını görünce daha çok başarılara imza atmak isteyeceksiniz. Sizi heyecanlandıran şeyleri ve geliştiğiniz alanları hatta zorlandığınız ama vazgeçmediğiniz alanları da tek tek not edin. Her gün bir eylem adımınızı yerine getirdiğinizden emin olun. Bu sizin bir sonraki eylem adımlarınızı belirlemenize yardımcı olacaktır. Bugüne kadar başardıklarınız sizin değerleriniz tarafından belirlenen eylemlerinizin sonucu olduğunu fark edeceksiniz. Hayatınız değiştikçe ilham dolu yoluculuğunuz, kendinizi gerçekleştirdiğiniz yola doğru evrimleşecektir.

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.