Plan Yapmak Neden Önemli?

strateji Nov 12, 2023

Amacınıza ulaşmak için plan yapmanın faydalarından yararlanmanız gerektir. Planlı olmak en az bir yol haritasına sahip olmak kadar önemlidir. Plan yapmanın faydaları çok yönlü olarak ele alınmalıdır, plan yapmak size sadece yol haritanızda hangi durağa ne zaman varmanız gerektiğini söylemez. Aynı zamanda motive olmanızı, hedeflerinizde değişiklikler yaparken emin adımlar atmanızı sağlar.

 

Günlük Yaşantınızda Planlı Olmanın Kazandırdıkları

 

Doğru planlama yapmak başarısızlıklara karşı önlem almanıza yardımcı olur. İlerlemeyi kontrollü bir şekilde sağlamanız açısından fayda sunarken bir yandan da zaman yönetimini kolaylaştırır. Şimdi biraz aylık, haftalık ve günlük plan yapmanın faydaları nelerdir, biraz bunlardan bahsedelim.

 

Zihninizi Sakinleştirir

 

Plan yapmak endişelerinizin ve stresinizin azalmasına yardımcı olur. Bir insan günde yaklaşık olarak 35 bin karar veriyor. Elbette bu kararların pek çoğu otomatikleşmiş olduğu için farkında bile varmıyoruz. Günlük plan yapmanın faydaları da karar verme noktasında başlıyor. Plan yaparak hedeflerinize giden yolda almanız gereken kararları somutlaştırırsanız arka planda sizi sürekli düşünmeye ve karar vermeye iten unsurlar olmaz.

 

Zaman ve Para Tasarrufu

 

Günlük plan yapmanın faydaları arasında zaman ve para tasarrufu oldukça değerli bir yere sahiptir. Satın almanın mümkün olmadığı zamandan tasarruf etmenin değerini ifade etmek zaten çok kolay değil. Çoğu durumda hedefinize ilerlerken maddi açıdan tasarruf etmenin de çok kıymetli olabileceğinin altını çizmek gerek. Planlama yaparak zamanı verimli kullanabilir, ertelemenin neden olacağı kayıpları yaşamazsınız.

 

Önceliklerinizi Daha Kolay Belirlersiniz

 

Bir planınız olduğu zaman önceliklerinizi belirlemeniz kolaylaşır. Bir derse çalıştığınızı farz edelim, önünüzde bir planınız var. Günler, konular, tekrarlar ve soru çözümleri planlanmış. Arkadaşlarınız sizi bir konsere davet ettiği zaman planınıza bakıp bu daveti kabul edip etmeme kararını daha kolay verebilirsiniz.

 

Problem Çözme Becerileriniz Artar

 

Planlama yaparken sadece gideceğiniz yola ve hedefe odaklanabilirsiniz bu aynı zamanda yolda sizi bekleyen olası problemlere karşı yüksek farkındalığa sahip olmaya zorlar. Olası problemlere dair önceden fikir sahibi olursanız bu problemleri çözebilme kabiliyetiniz de zamanla artar.

 

Kontrol Duygunuz Güçlenir

 

Bir planınız olduğu zaman yaşamınızla ilgili daha kontrollü olduğunuzu hissedersiniz. Kararlarınızı verirken, adımlarınızı atarken ya da seçimlerinizi yaparken kontrolün sizde olduğunu bilmek daha iyi hissetmenize yardımcı olur.

 

Planlı Olmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

 

Günlük plan yapmanın faydaları saymakla bitmezken “planlı olmak için ne yapmalıyız?”

sorusunun yanıtını da birlikte ele alalım.

 

Plan Yapmanın Anlamını Keşfedin

 

Yıllık, aylık, haftalık ve günlük plan yapmanın farklı yöntemleri vardır. Yıllık plan yaparken genellikle hedeflerden yola çıkılır. Aylık ve haftalık planları yapmak daha kolaydır ancak aylık planlarda da sapmalar olabileceği unutulmamalıdır. Günlük ve haftalık planlarınıza sadık kalmak için ne kadar çok çaba harcarsanız yıllık planlarınızı tamamlamanız o kadar mümkün olur. Tek başına yıllık plan bir işe yaramaz. 2023 yılında 30 kilo vermeyi planlamak sizi sonucu götürmez. 2023 yılında 30 kilo vermeyi hedefleyebilirsiniz. Sonrasında diyetisyene gitmeyi, spor yapmayı planlar; günlük beslenme çizelgeleri oluşturup, rutinlerinizi değiştirerek daha detaylı planlamalar yaparsınız.

 

Gününüzü Gerçekçi Bir Şekilde Organize Edin

 

Planlarınızın işe yaraması için onları uygulamanız gerekir. Çok sıkı planlar yapmak günlük yaşamın gerçekliğine aykırıdır. Beklenmeyen bir telefon görüşmesi, can sıkacak bir e-posta ya da çat kapı bir misafir aşırı sıkı yapılan planların tepetaklak olmasını sağlar. Gün içerisinde boşluklar bırakmak olası aksamalar karşısında sorun yaşamanızı engellerken, planınıza sadık kalamadığınız zaman yaşayacağınız motivasyon düşüklüğünün de önüne geçer.

 

Rutinler Oluşturun, Kendinize Zaman Ayırın

 

Planlı olmak her anı hedefleriniz doğrultusunda çalışarak geçirmek anlamına gelmez. Planlı olmak zamanı verimli kullanmak, dengeli bir yaşam düzeni kurmak anlamına gelir. Sabah uyandığınız zaman kısa bir meditasyon ile güne başlayabilir; günün en yoğun saatlerini atlattıktan sonra nefes egzersizleri ile biraz olsun duraklayabilirsiniz. Planlarınızı sürdürülebilir kılmak için hobilerinize, sosyal hayatınıza ve en önemlisi kendinize zaman ayırmanız gerektiğini unutmayın. Temel yaşamsal ihtiyaçlarınızı karşılayıp, sonrasında verimlilik uğruna çalışmak, daha çok çalışmak tükenmişlik sendromunu kaçınılmaz hale getirir.

 

Kendi Yönteminizi Bulun

 

Planlı olmak için ne yapmalıyız sorusunun tek bir yanıtı yoktur. Doğru yanıtı herkes kendi yaşam şekline, beklentilerine ve günlük ihtiyaçlarına göre bulmalıdır. Kimisi her adımı tek tek yazmaktan hoşlanırken kimi insan için blok zamanlar ayırmak ve bir işe odaklanıp olabildiğince ilerlemek işe yarar. Bu noktada zaman yönetimi, planlama gibi konularda deneme yanılma yöntemi ile en iyi sonucu elde etmek mümkündür.

 

Dikkat Dağıtıcılardan Uzaklaşın

 

Planlı olabilmek aynı zamanda yapılan planları sürdürebilmek anlamına da gelir. Bu noktada dikkat dağıtıcılarla olan ilişkinizi gözden geçirin. Telefon bildirimlerinizi odaklanmanız gereken zamanlarda sessize almak, yeri geldiğinde hiç kırmak istemeyeceğiniz o insana hayır diyebilmek, televizyonda finalini heyecanla beklediğiniz diziyi görmezden gelmek planlı olmak için yapmanız gerekenlerden bazılarıdır. Kağıt üzerinde ya da dijitalde ne kadar özenli plan yaparsanız yapın, uygulayamadığınız noktada yaptığınız plan anlamını yitirecektir.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.