Sonbaharın gelmesiyle birlikte havaların soğumaya başlaması, güneşin yakıcı etkisinin azalması, tatil sezonunun kısmen kapanması ve okulların açılmasıyla birlikte pek çok insanın içini bir hüzün kaplar. Hayata karşı daha yorgun, daha isteksiz ya da daha sinirli olmak bu dönemde normal kabul edilir. İnsanların mevsim geçişine bağlı olduğunu düşündüğünü bu ruh hali değişimleri aslında mevsimsel depresyon olarak adlandırılan duruma işaret eder. Sonbahar depresyonu nedir? sorusunun yanıtını merak edenlere öncelikle yazımızda mevsimsel depresyonun detaylarını öğrenmelerini sonrasında ise bu depresyonla nasıl mücadele edeceklerine dair ipuçlarını değerlendirmelerini öneriyoruz.
Mevsimsel depresyon aslında mevsimsel duygu bozukluğu olarak da adlandırılan bir depresyon türüdür. Bu duygu bozukluğu hali yılın belli dönemlerinde başladığı için de sonbahar depresyonu olarak da bilinir. Sonbahar depresyonu yaşayan kişilerde depresyona ilişkin belirtiler sonbahar ve kış aylarında başlar, ilkbahar ve yaz aylarında ise düzelir. Nadir olarak ise ilkbahar ve yaz aylarında başlayan depresyon belirtileri sonbahar ve kış aylarında düzelir.
Mevsimsel depresyonun etkileri belirli bir süre sonunda geçtiği için kişiler bu konuda bir yardım almaları gerektiğini düşünmez. Aslolan bir insanın duygu durumunun, ruh halinin, yaşam enerjisinin ve motivasyonunun sürekli olarak dengede olmasıdır. Bu nedenle belirli dönemlerde olsa da yaşanan stres, uyku düzensizliği, sinirlilik hali, anksiyete gibi durumlar söz konusu olduğunda kişilerin yaşamlarında değişiklikler yapmak için adım atmaları önerilir.
Mevsimlerin depresyon üzerinde bir etkisi vardır. Sonbahar ile birlikte daha az güneşte olmak ve buna bağlı ortaya çıkabilen D vitamini eksikliği başta olmak üzere okul yılının başlaması, yıllık izinlerin azalmasıyla birlikte tatil planlarının da azalması, yazın kendine has tatil modu ve rehaveti sebebiyle yeni yıl hedeflerine çok fazla yaklaşamamış olmak gibi unsurlar sebebiyle sonbahar mevsiminde depresyon gündeme gelebilir. Okula, işe dönme kaygısı sonbahar mevsiminde net bir şekilde arttığından bu alanlarda başarılı olma bakısının da depresyonu tetiklediği ifade edilebilir.
Bu dönemde meydana gelen depresyon için mevsimin doğrudan bir tetikleyici olduğunu söylemek çok doğru olmasa da zamansal anlamda mevsimin hissettirdikleri ve mevsime dair süreçler kişilerin kaygılı hissetmesinin nedenidir.
Sonbahar depresyonu belirtileri temel olarak depresyon belirtilerinden çok fazla ayrılmaz.
Yukarıdaki mevsimsel depresyon belirtileri, depresyon belirtileri ile oldukça benzerdir. Mevsimsel depresyon belirtilerini ayrıştırmak için sonbahar - kış depresyonu ile ilkbahar - yaz depresyonu için özellikle altı çizilen belirtileri de bilmek gerekir.
Sonbahar - kış depresyonu yaşayan kişilerde aşırı uyuma, karbonhidrat yeme isteğinde artış, kilo alma, düşük enerji seviyesi ve yorgunluk gözlemlenirken ilkbahar - yaz depresyonu yaşayan kişilerde uykusuzluk, iştah azalması, kilo kaybı, anksiyete ve artan sinirlilik hali dikkat çeker.
Sonbahar depresyonunda kişinin duygu durumunun kötüleşmesi hava ile doğru orantılıdır. Havanın soğumasıyla birlikte daha az dışarı çıkmak, daha az sosyalleşmek ya da daha az egzersiz yapmak kişinin depresyon belirtilerinin artmasına neden olabilir.
Günler kısalıyor, geceler uzuyor ve hayata dair kaygılar artıyor. Ancak bu durumun sadece mevsim depresyonu olduğundan emin olmak gerekiyor. Okula ve işe dönüş sonrasında yaşanan duygu değişimleri obsesif kompulsif bozukluk ya da anksiyete bozukluğu gibi durumlara işaret ediyor olabilir. Bu nedenle durumun öncelikle net bir şekilde tanımlanması sonrasında ise tedbirlerin alınması önemli. Aksi durumda kişi doğru tedaviye ulaşamaması yaşadığı durumun seyrinin giderek kötüleşmesine neden olacaktır.
Sonbahar depresyonu yaşayan kişilerin normal duygu durumlarına daha hızlı bir şekilde geri dönebilmeleri için yapabilecekleri bazı uygulamalar var.
Sonbahar ile birlikte günler kısalırken insanların güneş ışığında geçirdiği zaman azalıyor bu da sirkadyen ritim başta olmak üzere vücutta pek çok değişime neden oluyor. Güneş ışığında daha fazla zaman geçirme şansınız yoksa güneş ışığı hissi verecek lambalar kullanabilirsiniz.
Havalar soğudukça evden çıkma isteği azalıyor bu da açık hava aktivitelerinin de azalacağı anlamına geliyor. Açık havada olmak daha iyi hissetmenin en etkili yollarından birisidir.
Sonbahar depresyonu ile başa çıkmak için hayatınıza yenilikler getirecek adımlar atabilirsiniz. Yeni bir eğitim ya da rutine eklenecek huzur veren bir alışkanlık. Size kendinizi iyi hissettirebilecek seçenekleri hızlıca düşünün. Nefes egzersizi, meditasyon gibi uygulamalar hem zihninizi kontrol etmenize yardımcı olurken hem de stres seviyenizi azaltmak için birebirdir.
Nefes egzersizi eğitimi alarak yaşamın kaynağı olan nefesi yaşantınızı iyileştirmek, stresinizi azaltmak ve daha sakin bir ruh halinde olmak için kullanmayı öğrenebilirsiniz. Düzenli meditasyon pratikleri yaparak anda kalmanın tadını çıkarabilir bu sayede geçmişe ya da geleceğe dair endişeleri ortadan kaldırarak sadece kendinize ve gününüze odaklanabilirsiniz.
50% Complete
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.