Şükretmek Neden Önemlidir? Hayatımıza Olumlu Etkileri

amaç Oct 05, 2023

Şükretmek kişi için pek çok fiziksel ve zihinsel faydayı beraberinde getirir. Şükretmenin ruh halini, bağışıklık sistemini ve uyku düzenini olumlu etkilediği yapılan araştırmalar sonucunda gözlemlenmiştir. Tüm bu olumlu etkilerle birlikte şükür etmek kaygıyı, depresyonu, kronik ağrıları azaltmak söz konusu olduğunda da etkilidir. Bu kadar faydalı bir eylemi yaşama dahil etmeden önce “şükür kavramı ne anlama gelir?” sorusunun yanıtını derinlemesine ele almak gerekir.

 

Şükretmek Nedir?

 

Şükür etmek insan hayatından pek çok olumlu etkisiyle dikkat çekerken pek çok insan “şükretmek ne demek?” sorusunu sorar. Şükretmek sadece söz ile mi olur? Yoksa dudaklardan dökülen şükür ifadeleri tek başına yeterli değil midir? Bu soruların yanıtını verebilmek için öncelikle şükretmek ne demek? sorusunu yanıtlamak gerekir. 

 

Şükretmek insan hayatındaki küçük ya da büyük fark etmeksizin yaşanan deneyimlere, sahip olunanlar karşı minettarlık duymayı ifade eder. Yaşamın ve getirdiklerinin olumsuz yanlarına odaklanmak yerine pozitif yanlara odaklanmak ve takdir etmek şükretmenin bir parçasıdır. Şükretmek takdir etmeye benzer bir duygudur. 

 

Şükretmek kişinin hayatındaki iyiliği kabul etmesi ile başlar. İnsan öncelikli olarak hayatın iyi ve yaşamaya değer kılan unsurlara sahip olduğunu kabul etmelidir. Bu kabul ile birlikte hayata bakış açısı farklılaşmaya başlar. 

 

Şükretmenin bir sonraki adımı da iyiliğin benliğin dışında olduğunu kabul etmektir. Kişi yaratıcıya, doğaya, insanlara, hayvanlara, bitkilere ve hatta eşyalara bile şükredebilir. Minettarlık ya da şükretme oldukça güçlü bir araçtır ve insan yaşamına artan mutluluk, fiziksel sağlık, zihinsel ferah, yaşam tatmini ve daha yüksek benlik gibi katkıları vardır. 



Memnuniyetsizlik Psikolojisi Nedir?

 

Şükür etmek bir yana dursun içerisinde bulduğu her durumdan sürekli olarak şikayet eden, olumsuz düşünce ve duygulara odaklanan, genel olarak hayattan memnun olmama eğilimine sahip olan kişiler memnuniyetsizlik psikolojisine sahiptir. Bu psikolojiye sahip bireyler yaşamlarındaki herhangi bir durumun olumsuzluklarını vurgularken, olumlu yönleri görmezden gelirler. Memnuniyetsizlik psikolojisi kişinin düşüne şeklini etkilemenin yanı sıra psikolojisini ve fiziksel sağlığını etkileyebilir. 

 

Bir kişinin memnuniyetsizlik psikolojisine sahip olup olmadığını anlamanın net yöntemleri vardır. 

 

  • Kişi çok sık şikayet ediyor ve olaylara olumsuz bir bakış açısıyla yaklaşıyorsa,
  • Sürekli olarak kötü senaryoları düşünme eğilimindeyse, 
  • Yaşadığı deneyimlerden memnun olmuyorsa, tatmin duygusu yaşamıyorsa, 
  • Endişe, stres, huzursuzluk ve mutsuzluk kişinin normalleştirdiği duygular arasında yer alıyorsa, 

 

Kişinin olumsuz düşünceleri ve sürekli şikayet etmesi sebebiyle sosyal ilişkileri zayıflıyorsa memnuniyetsizlik psikolojisi içerisinde olduğunu söylemek mümkündür. 

 

Memnuniyetsizlik psikolojisi yaşamın getirdiği zorluklar sebebiyle ortaya çıkabilse de bu psikoloji ile başa çıkmak ve pozitif bir düşünce yapısına sahip olmaya çalışmak gerekir. 

 

Memnuniyetsizlik Psikolojisinden Kurtulmak İçin Neler Yapılabilir?

 

Olumsuz duygu ve düşüncelerin insanın yaşamının odağı haline gelmesi olarak da ifade edilebilecek memnuniyet psikolojisi, zamanla uzaklaşılması gereken bir durumdur. Bu durumdan kurtulmak için atılabilecek bazı adımlar vardır. 

 

Her gün birkaç dakika ayırarak şükretme pratiği yapmak, yaşamın olumlu yönlerini tanımaya yardımcı olurken alternatif bakış açısı geliştirmeyi de sağlar. 

 

Bilinçli farkındalık egzersizleri de memnuniyetsizlik psikolojisinden kurtulmak için oldukça faydalıdır. Meditasyon, nefes egzersizleri, yaşamı yeniden tasarlamaya yardımcı olacak farkındalık çalışmaları sayesinde memnuniyetsizlik düşünceleri uzaklaştırılabilir. 

 

Nevşah Enstitüsü’nde nefes, zihin, amaç, strateji gibi farklı odaklar için düzenlenen eğitimlere katılarak farkındalığı yükseltmek, düşünce şeklini değiştirmek ve yaşamı yeniden tasarlamak mümkündür. 

 

Şükretmek Neden Önemlidir?

 

Şükretmek fiziksel ve zihinsel olarak oldukça faydalı bir deneyim olduğu için inan hayatından oldukça önemlidir. Pozitif bir yaşam için şükretmek, olumlu yaklaşmak ve deneyimlerin değerini bilmek gerekir. Mutlu ve dengeli yaşamın anahtarı duygusal refahı artırmaktan geçer. Şükretmenin gücünü hayatında deneyimleyen kişiler stresle daha iyi başa çıkabilirken daha güçlü ilişkiler kurmayı da başarır. 

 

Hayatımıza Olumlu Etkileri

 

Şükür etmek insan yaşamında çok yönlü faydaları olan bir deneyimdir. Şükreden, olumlu yönden bakan insanların yaşamındaki değişimleri gördükçe siz de daha çok şükretmek ve daha olumlu olmak isteyeceksiniz. 

 

Şükretme pratiği pozitif duyguların teşvik edilmesini sağlar, insanın daha mutlu ve neşeli hissetmesine yardımcı olurken iç huzurunu da artırır. Bu hisler kişilerin depresyon, anksiyete, stres gibi zihinsel sorunlarının azaltmasına yardımcı olur.



Olumluya odaklanmak ve olumsuzdan uzak durmak stres seviyesini azaltmaya yardımcı olur. Stresle başa çıkmak beraberinde pek çok olumlu duyguyu da getirir. 

 

Şükretmek kişinin hayata karşı daha iyimser bir bakış açısı geliştirmesine katkı sunar. Olumsuz düşüncelerden uzaklaşmak, hayata ve geleceğe daha olumlu bir pencereden bakmak kolaylaşır. 

 

Pozitif duygu ve düşüncelerini atması ile birlikte kişilerin sosyal ilişkileri de güçlenir. İnsanlar yaşamlarında olumlu düşüncelere yer vermeyi tercih ederler. Karamsarlık, sürekli şikayet etme hali ve olumsuzluk insanların hayatlarında yer vermek istemediği türde durumlardır. 

 

Şükreden insanlar zihinsel olduğu kadar fiziksel olarak da olumlu etkilenir. Özellikle stres seviyelerinin azalması beraberinde uyku kalitesinin artması gibi faydalar getireceğinden fiziksel sağlığın iyileşmesine de yardımcı olur. 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.