Ustalık üzerine çok konuştuk, çok şeyler söyledik. Bugün yine konumuz ustalık. “Ustalık yolunda neler yapılmalı, usta olabilmek için hangi yollardan geçmek süreyi kısaltır?” gibi soruların cevaplarını arayacağız. Gelin bugünkü yazımıza Sri Ramakrishna’nın sözleriyle başlayalım:
“Tanrı sizin içinizde siz olarak ikametgâh eder ve Tanrı tarafından fark edilmek veya kendinizi gerçekleştirmek için hiçbir şey yapmanıza gerek yoktur. Bu sizin gerçek ve doğal halinizdir. Tüm arayışı bırakın; dikkatinizi içinize, varlığınıza çevirin. Ve zihninizi, varlığınızın kalbine yayılan bir benliğe feda edin. Bunun şu anda yaşadığınız kendi deneyiminiz olması için en doğrudan ve ivedi tek yol; öz sorgulamadır.”
Öz Sorgulama
Sri Ramakrishna’nın da söylediği gibi öz sorgulama, zihni benliğe feda etmek yoluyla, kendinizi gerçekleştirmeyi sağlar. İşte zaten bu nedenle, öz sorgulama Nevşah Enstitü müfredatının kökünde oturur.
Bizler her daim zihnimizi sorgulama mecburiyetindeyiz. Eğer yaşamınızın değişmesini istiyorsanız, eğer gerçekten ustaca yaşamak istiyorsanız, eğer gerçekten kendinizi adayarak ustalar sınıfının bir üyesi olmak istiyorsanız kendinizi sorgulamaya başlamalısınız.
Kendinizi sorgulamaya zihninizden başlamalısınız. Önce zihninizdeki kalıpları sorgulamalısınız. İyi dediğiniz şeylerin sadece iyi olmadığını, kötü dediğiniz şeylerin sadece kötü olmadığını görmelisiniz. Zihninizde bazı kalıpların olduğunu anlamalısınız. Zihninizde yargılar olduğunu fark etmelisiniz.
Düzenli Meditasyon ve Faydaları
Kendinizi sorgulamak ve öz sorgulama yapabilmenin yolu meditasyondur. Bütün bunları da tabi ki düzenli meditasyonla yapabiliriz. Bunu fark ettikten sonra da zihnimizdeki tüm kalıpları ortadan kaldırıp daha objektif bir bilince geçme mecburiyetindeyiz.
Düzenli meditasyon yapıp, varlığımızdaki hisleri ve içsel canlılığımızı gözlemlediğimizde değişimi de gözlemlemeye başlarız. Bizler varlığımızın canlı yaşam enerjisi içerisinde vakit geçirdiğimizde insan olanı, ölümlü olanı bırakırız. İnsan olanın fikirlerini, insan olanın eylemlerini, insan olanın doğrularını kenara bıraktığımızda ve varlığın sonsuzluğu içerisinde vakit geçirdiğimizde değişim kendiliğinden başlar. İşte tam o noktada gücü ve hakiki enerjiyi keşfederiz.
Bir insanın aydınlanma derecesi, acı ve zevk arasında gidiş gelişini tatmine dönüştürme yeteneği ile ilgilidir. Yaşamınızda acı ve zevk döngüsü olduğu müddetçe çarpık bilinçte olursunuz.
Ustalar Acı Çekmez
Bir usta acı çekmez çünkü zevk peşinde koşmaz. Yaşam ustası acı çekmez; bu da tüm acıların sona erdiği bir cennet gibidir. Bu nokta, en üst noktadır ve bu noktada acı olmadığı gibi zevk de yoktur. Ve o noktaya, acıdan kaçınmaya çalışmadığımızda ve zevk peşinde koşmadığımızda varabiliyoruz.
Dünyanın çoğunluğu şu anda acıdan kaçmaya çalışıyor, kendini rahatlatmaya çalışıyor, pozitif düşünme peşinde koşuyor. Zaten bu yüzden dünyanın çoğunluğu usta değil. Bu yüzden tarih boyunca, ustaların oranı dünyanın %3’ünü geçmez.
Dünyayı Değil Kendini Değiştir
Tolstoy şöyle diyor: "Herkes dünyayı değiştirmeyi düşünür ama kimse kendisini değiştirmeyi düşünmez."
Çoğunluk, dünyayı değiştirmeye çalışıyor; çünkü dünyada hata görüyor, dünyada hata olduğunu zannediyor. Çünkü pek çok kişi çarpık bir bakış açısına sahip.
Ustalar Neler Yapıyor?
Kitleler, dünyayı değiştirmeye çalışıp, kendisini göz ardı ediyor. Peki, ustalar? Düşünceleriyle çalışmış, düşüncelerindeki bütün yargıları fark etmiş, dünyaya yüklediği anlamları fark etmiş, keyif ve acının aynı madalyonun iki yüzü olduğunu keşfeden ustalar neler yapıyor?
Ustalar, dünyada hiçbir şeyin peşinde koşmuyor. Çünkü dünyadaki her şeyin birbiriyle aynı olduğunu biliyorlar. Siz de şuna emin olun; ne zevk, ne de acı birbirinden farklı değil. Ne iyi dediğiniz deneyimler, ne de kötü dediğiniz deneyimler birbirinden farklı değil.
Usta, ikisinin eşitliğini ve ikisinin birbirini nasıl nötrlediğini gören kişidir. Çünkü usta, zihnine vakit ayırıp zihniyle çalışmış kişidir.
Ustalaşmayı İstemek Yeterli mi?
Şimdi akıllarda şu soru oluşabilir. Ustalar, nasıl ustalaşır? Ustalar, bulundukları seviyeye nasıl gelirler? Ben size biraz kendimden bahsederek bu soruyu cevaplayayım: Bütün bu anlattıklarımı bir kitaptan değil, kendi deneyimlerimden anlatıyorum. Öğrencilerim bunu çok iyi biliyorlar.
Peki, bu noktaya ustalaşmayı isteyerek, sadece istemekle kalarak mı geldim? Tabi ki hayır. Ben bu noktaya 25 senedir düzenli meditasyon yaparak geldim. Öğrettiğim 5 prensibin 5’ini hâlâ istikrarlı bir şekilde ve bizzat uygulayarak geldim.
Her gün günümün 2 buçuk saatini düşünerek, zihnimle ve bilincimle vakit geçirerek geldim. Ve böylelikle yaşamımın tamamını yönetebildiğim, istemediğim hiçbir şeyin olmadığı bir seviyeden bu hayatı deneyimliyorum. Burada anlayana ve duyana çok küçük bir sır verdim.
Yaşamda Olan Her Şeyi Kabullen
Yaşamımızın tamamının tam istediğimiz gibi olmasını istiyorsak, yaşamda istemediğimiz hiçbir şeyin olmamasını istiyorsak, yaşamda olmasını istemediğimiz hiçbir şeyin öncelikle zihnimizde olmaması gerekiyor. Yaşamda olan her şeye evet dediğimiz noktada yaşam cennete dönüşmeye başlıyor.
Darwin, türlerin hayatta kalması için en önemli özelliğin güç değil değişime adaptasyon olduğunu söylüyor. Yani üst seviye bir zekâdan bahsediyor. Her insan değişime zekâsı ile aynı oranda uyum sağlayabiliyor.
Aslında hakiki zekâ, değişime uyum sağlayabilme kabiliyetimizle ilgili, nötr bilinçle ilgili. Çünkü ancak bilincimizde nötrsek ve hakikate bakıyorsak, dengeli bir bilinçle objektif bir şekilde üst bir zekâyla hayata bakıyorsak, olayları iyi ve kötü olarak nitelendirmiyorsak çok kolay bir şekilde ilerleyebiliyoruz.
Kötü dediğimiz ve iyi dediğimiz her olay, bir duygusal çalkalanmaya neden olduğu için ayaklarımızda prangalar yaratıyor. Aslına bakılırsa her şey ortaya çıkar, geçer ve değişir. Dünya seviyesinde her şey sürekli değişir. Acının tek sebebi, ona anlam yükleyip belli bir deneyime bağlı kalmaktır.
Hakiki Tatmin Gönüldedir
Anika anlayışı sayesinde kendinizin tanık olan kısmına bağlandığınızda hakiki tatmin kalpte, gönülde ortaya çıkar. Tarih boyunca azizler, bilgeler kalpte meydana gelen kutsal birliği, kutsal dengeyi tanımlarlar.
Varlığında şiva ve şakti birliği denge vardır. Yaşam sarmalında erkeksi nüfuz ve kadınsı teslimiyet bir aradadır. Her şeye şahitlik etmek ve koşulsuzca kabul etmek ustanın bilincinin deneyimidir. Gönlünüzü ve kalbinizi açmak için kendinizi her tür değişime açmalısınız.
Görünürde sağlam olan bu dünyada yaşayın, onunla dans edin, meşgul olun ama bir taraftan da bütün bunlardan özgür olun. Gerçek mutluluk ve gerçek tatmin, mutsuzluğun tersi değildir. Dünyada deneyimlenen anlık mutluluklar mutsuzluğun tersidir.
Ustalaşmanın Tek Hedefi: Gerçek Olmaktır
Hakiki mutluluk ve hakiki tatmin, içinde mutluluğu ve mutsuzluğu aynı anda barındırır. Sevginin içinde nefreti barındırdığı gibi. Ve bu ancak dengeli bir bilinç seviyesinde yaşanabilir. Dingin ve durgun bir bilinç seviyesinde anlaşılabilir. Bu seviye ise ustanın bilincidir.
Ustalaşmanın tek hedefi ve temel kriteri kendiniz olmaktır, gerçek olmaktır. Gerçek bir bilinçte olduğunuzda, yaşama yüklediğiniz anlamlardan özgürleştiğinizde, iyi ve kötü kavramı kalmadığında bizler herhangi biri olmaya çabalamayız.
Böylelikle sübjektif bakış açısından uzaklaşıp objektif bir bakış açısına geçeriz. Hiçbir şey olmaya çalışmadığımız için kendimiz oluruz. Bir ustanın ve liderin kitlelerden en büyük farkı da doğallığı ve gerçekliğidir.
Ustalaşmak Nasıl Mümkündür?
Bir insanın ustalaşması sadece ve sadece bilinciyle mümkündür. Bilinçte ustalaşmanın yolu da kişinin dünyaya yüklediği anlamlardan özgürleşmesiyle mümkündür. Doğrunun ve yanlışın birbirinden ayrılmadığı, her şeyin hem doğru hem yanlış olduğu bilinç seviyesi bir ustanın senelerce bilinciyle çalışarak geldiği seviyedir.
İşte bu yüzden kendini bilincini en üst seviyeye çıkarmaya adamış öğrencilerim, ben onlara sunmasam bile daha derin ve daha uzun bir müfredat talep etmeye başladılar. Nevşah Enstitü müfredatı o yüzden 4 senelik bir müfredata dönüştü.
Neden mi? Çünkü sadece öğrenci hazır olduğunda öğretmen hazır olabilir. Şems ve Mevlâna gibi ustalar ve öğrencileri, tarihin her sahnesinde her zaman buluşmayı başarmışlar ve ustalık yolunun değerli yollarını kat etmişler.
Ustalık bir kitap okuyarak ve birkaç video izleyerek olmaz. Usta olmak için önce nitelikli bir hocaya ihtiyacınız var. Size yol gösterecek ve rehberlik edecek bir hocaya ihtiyacınız var. Hakiki hocaları tanıyabilmek de belli bir bilinç seviyesi gerektirir. Hakiki bir üstadı kendi potansiyelin kadar tanıyabilirsin.
Ustalığın temeli kendin olmaktır. Gerçek bir usta olmak için egonun tamamına ihtiyacın var. İnsanlığının tamamını kendini limitleyerek değil, deneyimleyerek kazanırsın. Deneyimlerle birlikte insanlığından özgürleşebilirsin. Çok az insan egosunun tamamını gerçekleştirebilmeye cesaret eder. İşte onlar, benim öğrencilerim dediğim kişiler.
İnsanın Sadece Kendisine İhtiyacı Var
Hiç kimsenin yanında değişmemek ve kendin olabilmek çok üst bilinç işidir. Sadece sevdiğin şeyleri yapıp sevmediğin şeyleri yapmamak çok büyük bir güçtür. Sevdiğin şeyleri yaparak yaşamak büyük bir özgürlük ve aynı zamanda yaşamdaki en büyük sınavdır. Bu sınavı vermeye hazır olanlar ustalar sınıfına kabul edilirler. Bunu yapabildiğinizde ustalaşırsınız.
Bunu yapmak için de yürüyeceğiniz yol için de bunu yapabilmiş bir ustaya ihtiyacınız var. Eğer bunu yapmayı başarırsanız işte o zaman yaşayacağınız hayat en değerli ve en anlamlı hayat olmaya başlayacaktır. Dolayısıyla bu yolda insanın sadece kendisine ihtiyacı vardır. Bilincinize, zihninize, güçlü metotlara, iyi bir hocaya ve sadece kendinize ihtiyacınız bulunmaktadır.
İnsanın Bilinci Ne Zaman Aydınlanır?
İnsanın bilincinin aydınlanmaya başladığı yer kendini sorgulamaya başladığı yerdir. Doğru bildiklerinin doğru olmadığını fark ettiği yerdir. Benim bildiklerim yanlış olabilir dediğin an, zihninde bir kapı açılır.
Kendinden eminlik mertebesine geçebilmen için açılır o kapı. Kendini sorgulamaya başladığında ve doğru metotları zihnine uygulamaya başladığında, zihnin ve bilincin aydınlanmaya başlar.
Evet, yolumuz uzun emek istiyor, vakit istiyor, çok iyi seçimler istiyor ama bu yolun sonucu garanti. Ustalar sınıfı öğrencisi olmak için kendinize ihtiyacınız var ve bilinçli olmaya ihtiyacınız var. Yolun sonunda, usta olmak var…
Sağlıcakla kalın…
50% Complete
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.