YANLIŞ NEFES ALIŞKANLIKLARI HANGİ HASTALIKLARA SEBEP OLUR?

nefes Apr 09, 2022

Sağlığımız bozulduğunda hiçbir şeyden keyif alamayız, öyle değil mi? Yapılan araştırmalar gösteriyor ki sağlık ile hayat kalitesi birbirini doğrudan etkileyen iki faktör. Sağlığı iyi olanın hayat kalitesi de yüksek oluyor. Ama ne kadar zengin ve olumlu olursak olalım, sağlığımız bozulduğunda diğer tüm kazanımlar neredeyse sıfırlanıyor. Peki, nefes alışkanlıkları ile sağlık arasında nasıl bir ilişki bulunuyor?

Nefesini Düzelt, Sağlığın Düzelsin

Genel olarak bakıldığında sağlık sistemi daha çok tedavi etmekle ilgileniyor. Oysa önleyici tıp uygulamaları ile çok daha iyi, kaliteli ve sağlıklı bir yaşama erişmek mümkün. Yanlış nefes alışkanlıklarından kurtulmak ve doğru nefes alışkanlıkları geliştirmek, bireylerin hasta olmasını engelleyebildiği gibi hasta olanlar için de olumlu sonuçlar verebiliyor.

Yanlış Nefes Alışkanlıklarından Kaynaklanan Hastalıklar

Birçok araştırma gösteriyor ki nefes alışkanlığını düzenlemek birçok hastalığı ve semptomu da iyileştirmeye veya hafifletmeye yardımcı oluyor. Bu noktada ABD’de yapılmış bir araştırmaya atıfta bulunmakta fayda var. Hangi problemlerin nefesle ilgili olduğunu inceleyen bu araştırma gösteriyor ki, nörolojik bir hastalık olan epilepsi, bozuk nefes alışkanlığından kaynaklanan en önemli hastalıklardan biri. Çünkü vücut hipokapniye girdiğinde aşırı nefes alma alışkanlığı sebebiyle bir tıkanma oluyor, bu da epilepsiye yol açıyor.

Yapılan bu araştırma epilepsi ile sınırlı değil. Öğrenme ve dikkat bozuklukları da yine yanlış nefes alma alışkanlığından kaynaklanıyor. Aşırı öfke ve kaygı, fobiler ve panik atak gibi pek çok sorunun da yanlış nefes alışkanlığından kaynaklandığını görüyoruz. Gastrit gibi bağırsak problemlerinin, astım gibi solunum yolları problemlerinin de yine disfonksiyonel nefes alışkanlığından kaynaklandığına şahit oluyoruz.

Yaşadığınız bütün kas ağrılarının da yine bozuk nefes alışkanlığından kaynaklandığını bilmelisiniz. Vücudunuzda ağrıyan bir bölge varsa o bölgede nefes yoktur; yani yeteri kadar oksijen olmayan bölgelerde kas ağrısı oluşur.

Damarlarla ilgili incelemeler de gösteriyor ki yüksek tansiyon, migren, ritim bozuklukları gibi birçok problemin tamamı yanlış nefes alışkanlığından kaynaklanıyor. Kalple ilgili incelemeler yaptığımızda ise kalp krizinin de nefesle ilgili bir problem olduğunu görüyoruz.

Travmaların Nedeni de Yanlış Nefes Alışkanlıkları

Psikolojik olarak baktığımızda, bütün bağımlılıklar da nefesimizden, özellikle nefes verişteki problemlerden kaynaklanıyor. Travmaların ardında yatan sebep de bozuk nefes alışkanlıkları. Travmalar, yaşadığımız bir olaydan kaynaklanmaz. Aksine, bu olay karşısında gösterdiğimiz tepkiler travmalara sebep olur. Bir olay olduğunda nefesimizi tutuyorsak ve nefesimizi tuttuğumuz için nefesimizi bozuyorsak çeşitli travmalarla karşılaşırız. Nefesimizi serbest bırakmadıkça, o olay içimizde giderek büyür. Ama nefesimizi bıraktığımızda, o olayı travma haline getirmeden unutmamız kolay ve mümkün hale gelecektir.

Nefes Alışkanlığımızı Düzelttiğimizde Neler Olur?

Şu ana kadar sizlere bazı hastalıkları ve bunların nedeninin genel olarak nefes alma sorunları olduğunu anlatmaya çalıştık. Bu hastalıklarla mücadele etmek için kullanılan yöntemleri düşünmenizi rica ediyorum. Günümüzde hastalıklara karşı çeşitli ilaçlar kullanılıyor. Ancak birçok insan ilaç tedavisi görmesine rağmen istediği gibi iyileşemiyor. Bunun da nedeni maalesef yine bozuk nefes alışkanlığı. Bütün fizyolojik ve psikolojik problemler, yanlış nefes alışkanlıklarından kaynaklanıyor. Özellikle de nedenini anlayamadığınız yanlış davranışlar sergiliyorsanız nefes sorunlarıyla bu davranışlar arasında bir ilişki kurmalısınız.

Görüyoruz ki yanlış nefes alışkanlıkları, hayatın her alanında önemli problemler yaratıyor. Tıbbın açıklayamadığı bütün problemler yanlış nefes alışkanlıklarından kaynaklanıyor. Nefes alışkanlığımızı düzenleyerek tekrar doğal nefese kavuştuğumuzda iyileşmenin de mümkün olacağını biliyoruz. Yapmamız gereken bunun farkına vararak doğru nefes alışkanlıkları ile sorunları kökünden çözmeye çalışmak.

Sağlıkla kalın.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.