Yaşamımız Değerlerimizin Yansımasıdır

amaç Mar 27, 2022

İnsan ne için yaşar? Yaşamımızı anlamlandırmak için neler yapmalıyız? Hayattaki amacımız ne olmalı? Neyi nasıl yaparsak daha insani ve huzurlu bir yaşam süreriz? Bu ve benzeri sorular, insanlık tarihi boyunca kafaları kurcalamış, felsefenin ve dinin de konusu olmuştur.

Peki, bizler bu soruları günümüzde nasıl değerlendirebiliriz? Hayatımızda bazı değerlerin varlığına neden hassasiyet göstermeliyiz? Bu değerlerin hayatımıza olumlu yansımaları neler olur? İşte şimdi, bu sorularınızın yanıtlarını bulacağınız bir yazı okuyorsunuz.

Değerler Hiyerarşisi

Her birimiz benzer konulara farklı anlamlar yükleyebilir ve farklı derecede değer verebiliriz. Bir husus bir kişi için çok önemliyken, diğer bir kişi tarafından hiç de ciddiye alınmayabilir. Her ne olursa olsun herkesin bazı değerleri vardır ve bu değerler onlar için gerçekten önemlidir. Zira her insan yaşamını, değerler hiyerarşisine göre yaşar.

Peki, şu hiç dikkatinizi çekti mi? Her birey, değer verdiği alana daha fazla odaklanır, diğerlerine nazaran o alanla daha fazla ilgilidir. Değer verdiğimiz alanlarda daha çok okur, araştırma yaparız. Bu alanlara daha fazla vakit ayırır, daha çok kafa yorar, değer verdiğimiz şeyleri yaşam alanımızda bulundurur, yanımızda taşırız. Kısacası hayatımızda değer verdiklerimize daha fazla vakit, nakit ve enerji harcarız.

Başarı İçin Odaklanma Şart

Tüm bunların doğal bir sonucu olarak, değer verdiğimiz alanlarda, yaşamın diğer alanlarına göre daha hızlı ilerleriz. Yani daha fazla vakit, nakit ve enerji, başarıyla eşdeğerdir.

Eğer yapmaktan hoşlandığınız şeylere, izlemeye, okumaya can attığınız yayınlara veya vakit geçirdiğiniz mekânlara daha dikkatli bakarsanız, her birinin değerlerinize mutlaka hizmet ettiğini fark edersiniz.

Değerler bilimi, davranış biliminin temelinde yatar. İnsan davranışlarını, değerler hiyerarşisi yönetir. Motivasyon sahibi olduğumuz ve odaklandığımız alanlar, daima değer verdiğimiz alanlardır. Vakit ayırmak için kendimizi zorlamamız gereken, içsel motivasyondan yoksun olduğumuz, disiplin ve odaklanma eksikliği çektiğimiz alanlar ise değer vermediğimiz alanlardır.

Neden Erteleriz?

Sevdiğimiz şeyleri hemen yapmak için can atarken, bazı şeyleri neden sürekli erteleriz hiç düşündünüz mü? Bu durum, tamamen değerlerimizle ilgilidir. Değer vermediğimiz alanlarda daha dikkatsiz ve disiplinsiz oluruz; sözümüzde durmakta, odaklanmakta, motive olmakta zorlanırız. Bu, pek çoğumuz için böyledir.

Kimler Yaşamı Dengeli Yaşar?

O hâlde yaşamın tüm alanlarında dengeli bir şekilde ilerlemeyi başaran kişiler kimler? Ertelemeyen, geciktirmeyen, ihtiyacı olan motivasyona, ilhama, konsantrasyona ve disipline sahip olan kişiler bunu nasıl başarıyor?

Onlar değerleri ile hizada yaşamayı başaran ve toplumun azınlığını oluşturan kişiler. Yazılarımı okursanız, değerleri ile hizada yaşama üzerine pek çok konu başlığına rastlarsınız. O yüzden bu konudaki detayları o yazılarda incelemenizi öneririm.

Birçoğumuz için değerlerimizle hizada, olağanüstü ilham ve disiplin içinde yaşanan bir hayat kolay kazanılmaz. Peki, değerleri ile hizada ve dengeli yaşamak isteyen biri neler yapmalı? Ne gibi adımlar atmalı, hayatında neleri değiştirmeli?

Dengeli yaşamak isteyen her kişinin, bu konu üzerine eğitim alması, mentörlük desteği ile kendi değerlerini belirlemesi, atacağı adımlarını bu değerlerle hizalama metotlarını öğrenmesi gerekir.

Değerlerimizin Farkına Varmak Bize Ne Kazandırır?

Değerlerimizi keşfetmek, aynı zamanda hakiki kimliğimizi keşfetmemizi, yaşam amacımızı bulmamızı ve böylelikle madde dünyasında daha etkin bir rol oynayabilmemizi sağlar. Örneğin, eğer kariyer yolunda hızla ilerlemeyi, etkin bir lider olmayı, birikimimizi büyütmeyi, ilişkilerimizi en iyi şekilde sürdürmeyi, kısacası yaşamın her alanında en üst potansiyelimize ulaşmayı istiyorsak, değerlerimizi kavramamız gerekir. Tüm davranışlarımızı değerlerimizle hizalamak çok önemli ve gereklidir.

Doğamız gereği, değerimiz olan alanlara diğer alanlardan daha fazla vakit ayırırız. Bunun bize gösterebileceği en güzel sonuç ise şudur: Hangi alanda daha odaklı, disiplinli, çalışkan ve başarılı isek, o zaman işimizi, özel yaşamımızı ve aksiyon planlarımızı işte bu değer verdiğimiz alanlar ile hizalamak bizim için en bilgece ve mantıklı seçenek olacaktır. Başarının formülü ve kısa yolu da bu olsa gerek.

Yaşamımız, başarılarımız ve huzurumuz değerlerimizin yansımasıdır. Her birinizin değerlerini kavramış, değerleriyle hizalanmış ve dengelenmiş bireyler olarak hayatın keyfini sürmenizi temenni ederim. Konuya ilişkin soru ve yorumlarınızı bekliyorum.

Sağlıkla kalın…

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.