Yeni Başlayanların Meditasyon Hakkında Bilmesi Gerekenler Nelerdir?

meditasyon Feb 02, 2023

Meditasyon çoğu insanın son yıllarda hayatına dâhil ettiği bir uygulamadır. Güne daha zinde başlamak ya da üzerimizde biriken negatif enerjiyi ve stresi atmak için meditasyondan yararlanırız. Meditasyon hakkında herkesin bazı fikirleri vardır. Ancak uygulamadan maksimum verim alabilmek için meditasyonun tanımını da doğru yapmak gerekir. Bu nedenle özellikle yeni başlayanlar için meditasyonun ne olduğunun açıklığa kavuşturulması önem arz eder.

Meditasyon Ne Değildir?
Meditasyon kişiyi farklı bilinç hâllerini deneyimlemeye davet eden eşsiz bir uygulamadır. Bambaşka diyarları keşfedip şifalanmayı sağlayan bu uygulamayı tam anlamıyla öğrenmek için onun ne olmadığını da bilmek gerekir. Son yıllarda popüler olan meditasyon hakkında birçok yanlış kanının kol gezdiği söylenebilir. Yanlış anlaşılmaları gidermek ve bilinçli bir deneyim yaşamak için meditasyonun doğru tanımını yapmak önem arz eder.

Meditasyon, kişinin kendini daha iyi ve rahat hissetmesi için uygulayabileceği bir yöntem
değildir. Tek denemeyle daha pozitif bir bakış açısı benimsemeniz mümkün değildir.
Meditasyon yapmak bireyi insanlığın her seviyesiyle barışık olmaya iter. Bu nedenle
düzenli meditasyon yapanlar, durumları olduğu gibi kabul etmeyi öğrenip huzura erer.
Meditasyon, birtakım olaylara anlam yükleme zorunluluğu barındırmayan ve kişiye nötr
kalmayı öğreten bir egzersizdir.

Farkındalık Çalışmaları Meditasyondan Farklı mıdır?
Meditasyonun ne olduğunu öğrenmek isteyen birinin yapması gerekenlerden biri de onu benzer uygulamalardan ve yöntemlerden ayırt etmektir. Farkındalık ve meditasyon sık sık birbiriyle karıştırılan uygulamalar olarak bilinir. Ancak yaygın şekilde bilinenin aksine ikisi birbirinden farklı uygulamalardır ve aralarında temel bir fark bulunur. Bu fark ise farkındalık çalışmalarının rehber eşliğinde yapılmasıdır.

Meditasyon ise kişinin kendisiyle başbaşa kalmasına imkân tanır. Bu uygulamada farkındalık çalışmalarından farklı olarak herhangi bir kişinin rehberliğine ihtiyaç duyulmaz. Farkındalık çalışmaları rehberin yönlendirmesiyle gerçekleştirilir ve kişinin derinleşmesine yardımcı olur. Meditasyonda ise kişi tek başına içsel dünyasına yönelmeye çalışır. Farkındalık çalışmaları ve meditasyon uygulamaları arasındaki fark en basit hâliyle bu şekilde özetlenebilir.

Hangi Meditasyonun Sizin İçin Doğru Seçim Olduğunu Nasıl Keşfedebilirsiniz?
Anın farkındalığına erişmeye yardımcı olan meditasyonun bireye sağladığı pek çok fayda vardır. Ancak meditasyonun farklı türleri olduğu için öncelikle kendinizde geliştirmek istediğiniz yönü tespit etmeniz gerekir. Tüm meditasyon stilleri herkes için uygun değildir. Tekniklerin her biri farklı beceriler gerektirir. Yeni başlayanlar için meditasyon türleri şöyle sıralanabilir:

● Farkındalık meditasyonu
● Manevi meditasyon
● Hareket meditasyonu
● Odaklanma meditasyonu
● Transandantal meditasyon
● Mantra meditasyonu
● Aşamalı gevşeme
● Sevgi ve şefkat meditasyonu
● Görselleştirme meditasyonu

Uygulamaya geçmeden ilk olarak meditasyon nedenlerinizi belirlemelisiniz. Böylelikle size hitap eden meditasyon türünü bulmanız kolaylaşır. Meditasyon sizi rahat hissettirmeli ve onu uygulamak için hevesli olmalısınız. Bu kriterleri göz önünde bulundurarak sizin için doğru olan meditasyonu seçebilirsiniz.

Meditasyonun Günlük Hayata Olan Faydaları Nelerdir?
Kişiye çok daha objektif bir bakış açısı kazandıran meditasyon sunduğu sayısız faydayla öne çıkar. Daha dengeli bir ruh hâline kavuşmayı sağlayan meditasyon sayesinde günlük hayatınızda olumlu yönde gözle görülür değişimler yaşayabilirsiniz. Meditasyon faydaları şu şekilde sıralanabilir:

● Farkındalığınız artar. Bu sayede gün içerisinde yaşadıklarınızı daha geniş bir
    perspektiften değerlendirebilirsiniz.
● Düzenli meditasyon sayesinde fiziksel sağlığınız da artacağı için günlük hayatınızda
   daha zinde ve dinç hissedersiniz.
● Yeni başlayanlar için meditasyonun günlük yaşamda sağladığı faydalarından biri de
    uyku kalitesinin artmasıdır.
● Sosyal hayatı olumlu yönde etkileyen meditasyon daha güçlü ve sağlıklı ilişkiler
   kurmanızı destekler.
● Meditasyonun en büyük yararlarından biri de stresi azaltması olarak bilinir.

Meditasyonun kişiye sunduğu faydalar yapılan çeşitli araştırmalarla kanıtlanmıştır. Yeni
başlayanlar için meditasyon yararları da dâhil olmak üzere her yönüyle araştırılması
gereken bir uygulamadır.

Her Gün Meditasyon Yapılabilir mi?
Hem kendinizle hem de çevrenizle girdiğiniz iletişimi pozitif yönde etkileyen meditasyon, her gün yapılması önerilen bir uygulamadır. Her gün düzenli olarak yapılan meditasyon, dengeli ve sakin bir bilinç kazanmanızı destekler. Özellikle nefes meditasyonunu her gün uygulayarak konsantrasyonunuzu geliştirebilir ve üzerinizdeki stresi yüksek oranda düşürebilirsiniz. Bu noktada önemli olan şey, meditasyonu doğru uygulamak ve onu hayatınızda bir alışkanlık hâline getirmektir. Yeni başlayanlar için meditasyonun günde 5-10 dakikalık bir süreyi kapsaması tavsiye edilir. Meditasyona başlamak için ideal süre 10 dakika olarak belirtilir. Uygulamaya alıştıkça kendi istekleriniz doğrultusunda bu süreyi artırabilir ya da azaltabilirsiniz. Süre ayarlamasını kendinize ve rahatınıza göre yapmanız meditasyondan alacağınız verimi artırır.

Mantraya İhtiyaç Var mıdır?
Yeni başlayanlar için meditasyonda mantranın ne işe yaradığını ve yerini bilmek de önem arz eder. Meditasyonda mantraya ihtiyaç duyup duymayacağınızı öğrenmeden önce bu kavramın ne anlam ifade ettiğini bilmelisiniz. En basit hâliyle mantra zihnin bir aracıdır. Değişim yaratma kapasitesi yüksek olan güçlü ve pozitif bir kelimedir. Mantra sayesinde insanın içini kemiren hisler yerini olumlu duygulara bırakır.

Mantra genellikle meditasyon yapacak kadar boş vaktin bulunmadığı zamanlarda tercih
edilir. Yani her meditasyonda mantra yapmanıza gerek yoktur. Ancak yoğun ve yüksek
tempolu bir günde stresli hissettiğiniz her an mantra yapabilirsiniz. Mantra meditasyonu için öncelikle içinizde beliren olumsuz hissi tanımalı ve onu dönüştürmeyi öğrenmelisiniz.

Meditasyon Yaparken Belirli Bir Şekilde Oturmak Zorunlu mudur?
Yeni başlayanlar için meditasyon yapmak sıklıkla sadece oturma pozisyonunda gerçekleştirilen bir eylem olarak bilinir. Ancak meditasyonda böyle bir zorunluluk bulunmaz. Meditasyona başlamadan önce rahat hissedeceğiniz bir bedensel alan oluşturmanız gerekir. Bu nedenle meditasyon genellikle oturarak yapılır. Sandalyede veya yerde oturmanın yanı sıra uyumayacaksanız yatarak da meditasyon yapabilirsiniz. Meditasyon tüm bedeninizi rahat hissettiğinizde başlamanız gereken bir uygulamadır.

 

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.